Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен припручник за медије "Како извјештавати о женама са инвалидитетом"

Објављено: 29.12.2016. 19:57 Аутор: ПР служба

У организацији Министарства за људска и мањинска права и НВО “Женска акција”, у Подгорици је представљен приручник за медије - Како извјештавати о женама са инвалидитетом.

 

На догађају, своја обраћања имале су: Славица Стриковић, представница НВО „Женска акција“, Нада Дробњак, посланица и предсједница скупштинског Одбора за родну равноправност, Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности у  Министарству за људска и мањинска права, новинарке, Весна Рајковић и Душка Пејовић и Мира Топовић,  представница НВО „Удружења паралегичара Пљевља“.

 

Славица Стриковић је навела да је ова тема по први пут у Црној Гори обрађена на овај начин. Цијенећи значај улоге медија у креирању и мијењању слике коју друштво има о женама са инвалидитетом, Стриковић је оцијенила да се од медија очекује да уложе више напора у упознавање начина на који жене са инвалидитетом остварују своја права, која су им гарантована, не само Конвенцијом, него и усвојеним законима, а која се, још увијек, не спроводе на адекватан начин.

 

Нада Дробњак представила је законодавни оквир Црне Горе, и истакла да исти гарантује неповредивост права жена и особа са инвалидитетом. Она је посебно истакла примјену Закона о родној равноправности са аспекта заштите од дискриминације по основу пола.

 

Начелница Пејовић подсјетила је да је Црна Гора усвојила готово све неопходне законе који регулишу положај и права особа са инвалидитетом. Закони су усклађени са европском праксом, но проблем је што поједине институције и даље игноришу законе и отворено крше права особа са инвалидитетом, закључила је Пејовић.

 

Мира Топовић је представила случајеве дискриминације жена са инвалидитетом, као и предрасуде са којима се суочавају у данашњем црногорском друштву.

Душка Пејовић и Весна Ненадовић представиле су истраживање штампаних медија у Црној Гори, невидљивост маргинализованих група у медијима, те њихово сезационалистичко и стереотипно приказивање у медијима.

Догађају су присуствовали представници/е институција, медија у Црној Гори и невладиних организација.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?