Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уложити више напора да се жене са инвалидитетом оснажују и упознају са својим правима

Објављено: 18.07.2018. 19:32 Аутор: ПР служба

Округли сто ”Положај жена са инвалидитетом у Црној Гори“ који је одржан јуче у Никшићу, у организацији НВО Женске алијансе за развој и Центра за жене са инвалидитетом, уз подршку амбасаде Аустралије, окупио је заинтересоване релевантне националне и локалне актере који раде на побољшању положаја жена и остваривању циљева постизања родне равноправности.

Циљ организације догађаја био је да се укаже на питање двоструке дискриминације жена са инвалидитетом, на родној основи и на основи инвалидитета, изазове са којима се суочавају жене са инвалидитетом у свакодневном животу, а који нијесу познати широј друштвеној заједници,  те да се подстакне дијалог и сарадња измедју кључних актера и носилаца промјена.

Након панел дискусије дошло се до препорука да је неопходно радити на пуној примјени постојећег нормативног оквира, успоставити родно диференциране базе података, да је потребно даље развијати међусекторску сарадњу, осигурати приступачност здравствене заштите, као и да је сервисе подршке за излаз из насиља неопходно учинити доступним и женама са инвалидитетом. Учесници округлог стола сложили су се да је непходно уложити више напора да се жене са инвалидитетом оснажују и упознају са својим правима, као и да је потребно више радити на подизању свијести о двострукој дискриминацији жена са инвалидитетом која је присутна посебно при запошљавању,  у политичком ангажовању, у породици и друштву.  

Догађају су присуствовали представници женских организација, удружења лица са инвалидитетом, локалне самоуправе, Секретаријата за спорт младе и социјално страње општине Никшић, Министарства за људска и мањинска права, Министарства спорта, Заштитника људских права,  Завода за запосљавање, Центра за социјални рад и др.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?