Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U toku konkursi za studentske kredite, stipendije talentovanim učenicima i najboljim studentima i smještaj u domovima

Objavljeno: 02.08.2017. 21:05 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 185 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, 300 stipendija najboljim studentima, 3.400 studentskih kredita, kao i Konkurs za prijem 568 učenika i 2.222 studenata u domove učenika i studenata u 2017/2018. godini.

Podrška talentovanim učenicima jedan je od prioriteta Ministarstva, a ona se, između ostalog, ogleda u redovnim godišnjim stipendijama za talentovane učenike. Od ukupnog broja ovih stipenija, 20 će biti dodijeljeno učenicima osnovnih škola, koji prvi put konkurišu za stipendiju, 40 učenicima osnovnih škola, koji produžavaju pravo na stipendiju, 30 učenicima srednjih škola, koji prvi put konkurišu za stipendiju i 60 učenicima srednjih škola, koji produžavaju pravo na stipendiju.

U okviru ovog konkursa, dodijeljuje se i 35 stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju Kuvar, Konobar, Poslastičar, Pekar i Instalater u građevinarstvu. Ministarstvo je u ovoj godini, pored ovih 35 redovnih stipendija opredijelilo sredstva za još 153 stipendije za deficitarne kvalifikacije.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti talentovani učenici druge i narednih godina školovanja, a učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika.

Od ukupno 300 stipendija koje će u studijskoj 2017/2018 biti dodijeljenje najboljim studentima Crne Gore, 200 će pripasti studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, dok je 100 rezervisano za studente koji prvi put konkurišu.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti koji su najbolji na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9.00.

Prijava za stipendije najboljim studentima može se preuzeti samo elektronski, sa sajta Ministarstva prosvjete.

U studijskoj 2017/2018. godini biće dodijeljeno 3.400 studentskih kredita studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja.

Od ukupnog broja studentskih kredita, 860 će biti dodijeljeno studentima prve godine osnovnih studija i to: 770 kredita studentima prve godine osnovnih studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 90 kredita studentima prve godine osnovnih studija na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, 2.290 kredita studentima starijih godina studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 250 kredita studentima starijih godina koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore.

Pravo na studentski kredit mogu ostvariti studenti osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja, koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Prijava za dodjelu studenskih kredita za studente koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori podnosi se isključivo elektronski preko portala eUprave.

Studenti koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore, pored zahtjeva koji se podnosi elektronskim putem, dostavljaju i u papirnoj formi dokumenta.

Učenički domovi Crne Gore ove godine će primiti 568 učenika, a studentski domovi 2.222 studenata.

Pravo učešća na Konkursu imaju učenici koji se školuju van mjesta stanovanja, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, kao i studenti koji se školuju van mjesta stanovanja, koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program, i učenici koji pohađaju neku od srednjih škola u Crnoj Gori.

Ukoliko nakon raspodjele mjesta u domu ostane slobodnih mjesta, pravo na smještaj i ishranu po ekonomskoj cijeni mogu ostvariti i studenti postdiplomskih magistarskih i doktorskih studija, koji nijesu u radnom odnosu, školuju se van mjesta stanovanja, a koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Dokumenta za prijem studenata I godine studija u domove studenata podnosiće se od 28. avgusta do 15. septembra 2017. godine. Za studente II, III, IV, V i VI godine studija rok za podnošenje dokumenata je od 11. do 29. septembra 2017. godine, dok će učenici dokumenta podnositi dokumenata od 14. do 25. avgusta 2017. godine.

Rok za podnošenje dokumenata za studentske kredite, stipendije najboljim studentima i talentovanim učenicima je od 4. septembra do 20. oktobra 2017. godine.

Konkursi su objavljeni na sajtu Ministarstva prosvjete u rubrici KONKURSI.

PR službe Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?