Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У току конкурси за студентске кредите, стипендије талентованим ученицима и најбољим студентима и смјештај у домовима

Објављено: 02.08.2017. 21:05 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Министарство просвјете расписало је Конкурс за додјелу 185 стипендија талентованим ученицима основних и средњих школа, 300 стипендија најбољим студентима, 3.400 студентских кредита, као и Конкурс за пријем 568 ученика и 2.222 студената у домове ученика и студената у 2017/2018. години.

Подршка талентованим ученицима један је од приоритета Министарства, а она се, између осталог, огледа у редовним годишњим стипендијама за талентоване ученике. Од укупног броја ових стипенија, 20 ће бити додијељено ученицима основних школа, који први пут конкуришу за стипендију, 40 ученицима основних школа, који продужавају право на стипендију, 30 ученицима средњих школа, који први пут конкуришу за стипендију и 60 ученицима средњих школа, који продужавају право на стипендију.

У оквиру овог конкурса, додијељује се и 35 стипендија ученицима средњих школа који се образују за образовни профил за дефицитарну квалификацију Кувар, Конобар, Посластичар, Пекар и Инсталатер у грађевинарству. Министарство је у овој години, поред ових 35 редовних стипендија опредијелило средства за још 153 стипендије за дефицитарне квалификације.

Право на стипендију могу остварити талентовани ученици друге и наредних година школовања, а ученика за стипендију предлаже наставничко вијеће школе, на основу писане препоруке предметног наставника.

Од укупно 300 стипендија које ће у студијској 2017/2018 бити додијељење најбољим студентима Црне Горе, 200 ће припасти студентима који продужавају право на стипендију, док је 100 резервисано за студенте који први пут конкуришу.

Право на стипендију могу остварити студенти који су најбољи на другој и наредним годинама студија, који су први пут уписали семестар студијске године, нијесу губили ни једну годину током студија, који су према наставном програму установе високог образовања на којој студирају положили све испите из претходних година студија и постигли индекс успјеха најмање 9.00.

Пријава за стипендије најбољим студентима може се преузети само електронски, са сајта Министарства просвјете.

У студијској 2017/2018. години биће додијељено 3.400 студентских кредита студентима основних и специјалистичких академских и примијењених студија установа високог образовања.

Од укупног броја студентских кредита, 860 ће бити додијељено студентима прве године основних студија и то: 770 кредита студентима прве године основних студија који студирају на установама високог образовања у Црној Гори и 90 кредита студентима прве године основних студија на установама високог образовања ван Црне Горе, 2.290 кредита студентима старијих година студија који студирају на установама високог образовања у Црној Гори и 250 кредита студентима старијих година који студирају на установама високог образовања ван Црне Горе.

Право на студентски кредит могу остварити студенти основних и специјалистичких академских и примијењених студија установа високог образовања, који су први пут уписали семестар одговарајуће године студија и нијесу мијењали студијски програм.

Пријава за додјелу студенских кредита за студенте који студирају на установама високог образовања у Црној Гори подноси се искључиво електронски преко портала еУправе.

Студенти који студирају на установама високог образовања ван Црне Горе, поред захтјева који се подноси електронским путем, достављају и у папирној форми документа.

Ученички домови Црне Горе ове године ће примити 568 ученика, а студентски домови 2.222 студената.

Право учешћа на Конкурсу имају ученици који се школују ван мјеста становања, који су први пут уписани у одређени разред у текућој школској години, као и студенти који се школују ван мјеста становања, који су први пут уписали семестар одговарајуће године студија и нијесу мијењали студијски програм, и ученици који похађају неку од средњих школа у Црној Гори.

Уколико након расподјеле мјеста у дому остане слободних мјеста, право на смјештај и исхрану по економској цијени могу остварити и студенти постдипломских магистарских и докторских студија, који нијесу у радном односу, школују се ван мјеста становања, а који су први пут уписали семестар одговарајуће године студија и нијесу мијењали студијски програм.

Документа за пријем студената И године студија у домове студената подносиће се од 28. августа до 15. септембра 2017. године. За студенте ИИ, ИИИ, ИВ, В и ВИ године студија рок за подношење докумената је од 11. до 29. септембра 2017. године, док ће ученици документа подносити докумената од 14. до 25. августа 2017. године.

Рок за подношење докумената за студентске кредите, стипендије најбољим студентима и талентованим ученицима је од 4. септембра до 20. октобра 2017. године.

Конкурси су објављени на сајту Министарства просвјете у рубрици КОНКУРСИ.

ПР службе Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?