Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izložbom „ART@CMS“ svečano otvoreni sedmi Otvoreni dani nauke

Objavljeno: 09.10.2017. 21:40 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke  

Video: Otvaranje festivala Dani nauke - KADROVI

Video: Obraćanje Ministarka nauke Sanja Damjanovićv "Dani nauke"

Video Zoel Batler, rukovodilac CMS eksperimenta "Dani nauke "

Video: Dr Christoph Schaefer, CERN odsjek za međunarodnu saradnju "Dani nauke"

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke   
Izložbom “Art@CMS”, koju Ministarstvo Crne Gore realizuje u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN i Univerzitetom Crne Gore, danas je svečano otvoren festival Otvoreni dani nauke, u zgradi Sportskog i kulturnog centra.
Ovogodišnje izdanje festivala je u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva - umjetnost stvara. Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica.
-Nauka je pokretač društvenih promjena i samo sistematičnim ulaganjem u nauku možemo biti dio evropske istraživačke porodice. Naučna istraživanja podrazumjevaju traganje za idejama, a samo jedna ideja je u stanju da pokrene lavinu drugih, što može dovesti do otkrića koja u većini slučajeva otvaraju vrata za novu budućnost, sa novim materijalima, novim radnim mjestima, transformišući privredu, kazala je ministarka nauke dr Sanja Damjanović u uvodnom obraćanju.

Sadržaj na festivalu je privlačan za sve uzraste i struke, kreativan i služi da inspiriše i ohrabri mlade ljude da se bave naukom i istraživanjem, poručila je ministarka Damjanović.

-Moje kolege iz CERN-a će ukazati na značaj internacionalizacije, umrežavanje naučnika i pokazati šta zapravo spoj ideja širom svijeta, akumulacija znanja i tehnologija mogu da stvore. U ovoj naprestižnijoj naučnoj instituciji, CERN-u, dominiraju upravo mladi ljudi, kazala je ministarka.

Rukovodilac CMS eksperimenta u CERN-u gospodin Žoel Batler kazao je na otvaranju da mu je drago što se Crna Gora priključuje CMS porodici i što će dati svoj doprinos u otkrivanju tajni Univerzuma, tamne energije, tamne materije i asimetrije.
-Nekoliko narednih decenija Crna Gora će sarađivati sa nama u daljoj razradi fizike čestice, i van Standardnog modela. Proučavaćemo svojstva Higsovog bozona, prije svega, a što znači i da moramo poboljšati i napraviti novi CMS i to uskoro, već nakon 2016.godine, najavio je gospodin Batler.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Kristof Šefer iz Odsjeka za međunarodnu saradnju iz CERN-a se zahvalio u ime direktorice te prestižne institucije, gospođe Fabiole Đanoti, na toploj dobrodošlici, kao i inicijativi ministarke Damjanović na daljem jačanju saradnje sa CERN-om. Prema njegovim riječima, velika je čast što se Crne Gora pridružila CMS eksperimentu i što je upravo premijer Duško Marković potpisao sporazum u julu, u Ženevi.
-U CERN-u je trenutno 11 korisnika iz Crne Gore i nadamo se da će broj biti veći u budućnosti, poručio je gospodin Šefer.
Prisutnima su se srdačno obratio i ostatak naučnog tima iz CERN-a u sastavu: Mik Stor, Danijel Denegri, Tadeuš Kurtika i Mihael Hoh, autor izložbe, koji će naredna tri dana držati radionice i predavanju za đake osnovnih i srednjih škola u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Donja Gorica.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Profesor Denegri će sjutra održati predavanje „Od otkrića bozona W i Z do Higsovog bozona – šta dalje“ u prostorijama Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u 12 časova.

U dvorcu Petrovića Kruševac danas u 18 časova će biti svečano otvorena izložba „Dnevnik jednog zvončića“ o endemičnom zvončiću sa Lovćena, prirodnim i kulturnim vrijednostima planine, sa posebnim osvrtom na istorijat NP Lovćen i zaštitu biodiverziteta ovog područja, a koju realizuju NVO Ekološko - pravni centar, modna kreatorka Milena Đurđić i fotograf Dejan Kalezić.

Kompletan program festivala je dostupan na sajtu www.daninauke.me
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?