Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изложбом „АРТ@ЦМС“ свечано отворени седми Отворени дани науке

Објављено: 09.10.2017. 21:40 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke  

Видео: Отварање фестивала Дани науке - КАДРОВИ

Видео: Обраћање Министарка науке Сања Дамјановићв "Дани науке"

Видео Зоел Батлер, руководилац ЦМС експеримента "Дани науке "

Видео: Др Цхристопх Сцхаефер, ЦЕРН одсјек за међународну сарадњу "Дани науке"

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke   
Изложбом “Арт@ЦМС”, коју Министарство Црне Горе реализује у сарадњи са Европском организацијом за нуклеарна истраживања ЦЕРН и Универзитетом Црне Горе, данас је свечано отворен фестивал Отворени дани науке, у згради Спортског и културног центра.
Овогодишње издање фестивала је у духу повезивања науке и умјетности, под слоганом наука открива - умјетност ствара. Главна изложба „Арт@ЦМС“ је посвећена експерименту ЦМС-у, једном од највећих ЛХЦ експеримената у ЦЕРН-у, а којем се Црна Гора званично придружила ове године као пуноправна чланица.
-Наука је покретач друштвених промјена и само систематичним улагањем у науку можемо бити дио европске истраживачке породице. Научна истраживања подразумјевају трагање за идејама, а само једна идеја је у стању да покрене лавину других, што може довести до открића која у већини случајева отварају врата за нову будућност, са новим материјалима, новим радним мјестима, трансформишући привреду, казала је министарка науке др Сања Дамјановић у уводном обраћању.

Садржај на фестивалу је привлачан за све узрасте и струке, креативан и служи да инспирише и охрабри младе људе да се баве науком и истраживањем, поручила је министарка Дамјановић.

-Моје колеге из ЦЕРН-а ће указати на значај интернационализације, умрежавање научника и показати шта заправо спој идеја широм свијета, акумулација знања и технологија могу да створе. У овој напрестижнијој научној институцији, ЦЕРН-у, доминирају управо млади људи, казала је министарка.

Руководилац ЦМС експеримента у ЦЕРН-у господин Жоел Батлер казао је на отварању да му је драго што се Црна Гора прикључује ЦМС породици и што ће дати свој допринос у откривању тајни Универзума, тамне енергије, тамне материје и асиметрије.
-Неколико наредних деценија Црна Гора ће сарађивати са нама у даљој разради физике честице, и ван Стандардног модела. Проучаваћемо својства Хигсовог бозона, прије свега, а што значи и да морамо побољшати и направити нови ЦМС и то ускоро, већ након 2016.године, најавио је господин Батлер.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Кристоф Шефер из Одсјека за међународну сарадњу из ЦЕРН-а се захвалио у име директорице те престижне институције, госпође Фабиоле Ђаноти, на топлој добродошлици, као и иницијативи министарке Дамјановић на даљем јачању сарадње са ЦЕРН-ом. Према његовим ријечима, велика је част што се Црне Гора придружила ЦМС експерименту и што је управо премијер Душко Марковић потписао споразум у јулу, у Женеви.
-У ЦЕРН-у је тренутно 11 корисника из Црне Горе и надамо се да ће број бити већи у будућности, поручио је господин Шефер.
Присутнима су се срдачно обратио и остатак научног тима из ЦЕРН-а у саставу: Мик Стор, Данијел Денегри, Тадеуш Куртика и Михаел Хох, аутор изложбе, који ће наредна три дана држати радионице и предавању за ђаке основних и средњих школа у згради Спортског и културног центра Универзитета Доња Горица.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Професор Денегри ће сјутра одржати предавање „Од открића бозона W и З до Хигсовог бозона – шта даље“ у просторијама Црногорске академије наука и умјетности, у 12 часова.

У дворцу Петровића Крушевац данас у 18 часова ће бити свечано отворена изложба „Дневник једног звончића“ о ендемичном звончићу са Ловћена, природним и културним вриједностима планине, са посебним освртом на историјат НП Ловћен и заштиту биодиверзитета овог подручја, а коју реализују НВО Еколошко - правни центар, модна креаторка Милена Ђурђић и фотограф Дејан Калезић.

Комплетан програм фестивала је доступан на сајту www.данинауке.ме
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?