Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворени дани науке – ЕУ Зона: Одржан инфо дан о програмима ЦОСТ и Х2020 Wиденинг

Објављено: 11.10.2017. 02:17 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Данас је у просторијама Ректората Универзитета Црне Горе одржан информативни догађај под називом “Боља повезаност и ширење изврсности” на којем су учесници из истраживачке заједнице могли да се информишу о програму ЦОСТ и неколико типова конкурса за пројекте из програма Хоризонт 2020. Учесницима су се на почетку обратили министарка науке, др Сања Дамјановић, и директор ЦОСТ асоцијације из Брисела г. Роналд де Бран, охрабрујући истраживачке тимове да отворе своја истраживања размјењујући идеје и сарађујући у оквиру ЦОСТ програма, као и програма ЕУ за истраживање и иновације, Хоризонт 2020.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
ЦОСТ програм је најстарији европски програм за умрежавање и међународну сарадњу истраживача, по приниципу аутономног предлагања идеја за пројекте који треба да донесу сасвим нове идеје и открића путем сарадње научника из најмање седам земаља. Поред “боттом-уп” принципа у предлагању тема, интересантно је што ЦОСТ примјењује анонимност у предлагању и оцјени пројеката, тако да се у прредлозима пројеката не помињу имена нити институције већ се оцјена пројеката врши примарно на основу оригиналности идеја. Тиме се, сматрају у ЦОСТ-у, пружа могућност младим истраживачима и мање развијеним институцијама да имају сасвим непристрасан приступ финансирању. Наглашена је његова отвореност ка мање развијеним земљама и младим истраживачима, као и компанијама, иноваторима и НВО. Програм су представили представници ЦОСТ-а, Кристер Хален и Барт Вејс а националне процедуре за укључивање у ЦОСТ акције и покретање пројеката, Милена Милоњић, национална координаторка за ЦОСТ у Црној Гори.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

У другом дијелу догађаја, представљени су конкурси из програма Хоризонт 2020, посебно занимљиви за Црну Гору јер се ради о позивима које је Европска комисија креирала како би помогла у премошћивању јаза који постоји између мање развијених земаља и оних у којима је истраживање на високом нивоу. Пројекти Тwиннинг, ЕРА Цхаирс, Wиденинг Феллоwсхипс и Теаминг представљају неколико варијанти пројеката који омогућавају истраживачким институцијама да путем партнерстава са јаким институцијама у ЕУ подигну ниво своје науке на значајно виши степен, умреже се са јачим тимовима и на тај начин поправе позицију за такмичење за ЕУ фондове у науци и иновацијама. Презентацију је одржала Бранка Жижић, национална координаторка за програм Х2020 и контакт особа за Wиденинг сегмент овог програма.

Своја запажања и корисне препоруке на чему треба да пораде црногорски истраживачки тимови и институције, дао је г. Алекс Перси Смит, вођа ИПА пројекта за јачање капацитета Црне Горе за учешће у програму Хоризонт 2020.
На крају, веома интересантне и илустративне презентације имали су Андреас Папалас (Кипарски технолошки институт) и Катја Жардим (Институт за интерактивне технологије у Мадеири) кроз чија излагања је могло да се у потпуности разумије како изгледају пројекти који су успјешно конципирани, написани и који се с великим успјехом реализују. Ови пројекти су на Кипру и Мадеири довели до успостављања нових института, центара изврсности, међународних мрежа, те могућности за сарадњу са предузећима и рађање иновација.

Презентације са Инфо дана можете преузети овдје:
Бранка Жижић Бранка З.-Wиденинг-окт2017.пдф

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?