Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворени дани науке - ЕУ Зона: Боља повезаност и ширење изврсности – Хоризонт 2020 и ЦОСТ

Објављено: 04.10.2017. 15:12 Аутор: Министарство науке
Министарство науке ће 10. октобра организовати информативни догађај везан за програме ЦОСТ и Х2020 Wиденинг. Позивамо све заинтересоване научноистраживачке тимове и представнике институција да се упознају са могућностима у којима Црна Гора има добру перспективу учешћа.

Укључење у Европски истраживачки простор веома је захтјевно за истраживачке тимове из мање развијених земаља ЕУ и земаља кандидата за чланство. Из тог разлога Европска комисија је у своје програме рада укључила специфичне акције, тзв. „wиденинг“ чији је циљ управо ширење изврсности и учешћа у ЕУ програмима за истраживање и иновације.

У ЦОСТ програму, научници и истраживачи имају могућност да сами предлажу теме истраживања. ЦОСТ акције су одлична шанса за размјену искустава са научницима широм свијета и идеално мјесто за улазак младих истраживача у свијет науке, свакако захваљујући посебним стратегијама за укључење истраживача на почетку каријере. Изузетна важност овог програма огледа се у умрежавању научних тимова и подстицању научне сарадње. Представници ЦОСТ Асоцијације из Брисела представиће актуелне могућности у овом програму.

На Инфо дану ће гостовати и представници Х2020 - Тwиннинг и ЕРА Цхаирс пројеката са Кипра и из Португалије, који су у претходним циклусима добили подршку ЕУ за унапређење истраживања у оквиру својих тимова и институција. Тимови из Црне Горе који припремају пројекте за конкурс у овој години или планирају пројекте за наредну годину имаће јединствену прилику да чују туђа искуства и савјете и на тај начин унаприједе своје пројекте, односно концепције будућих пројеката. Гостујући предавачи су менаџери пројеката НОТРЕ (Нетwорк фор сОциал цомпуТинг РЕсеарцх) и М-ИТИ / ЛАРСYС (Мадеира Интерацтиве Тецхнологиес Институте). Ријеч је о пројектима који доносе повећану истраживачку изврсност институције координатора у дефинисаној области истраживања, побољшање репутације, привлачности и умрежености институције координатора и унапријеђену способност за такмичење за научне фондове на националном, ЕУ и међународном плану.

Такође, руководилац ИПА пројекта „Повећање учешћа Црне Горе у програму Хоризонт 2020“, у оквиру којег је у протеклом 6-мјесечном периоду одржано 6 серија интензивне обуке о програму, г. Алекс Перси Смит , даће своје виђење и препоруке за интензивирање укључивања тимова из Црне Горе у програм Х2020.

Агенду догађаја можете преузети овдје.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?