Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

200 000еур за подстицање учешћа у програмима Хоризонт 2020 и ЦОСТ

Објављено: 18.01.2020. 00:42 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke

Данас је на Универзитету Црне Горе одржан Инфо дан поводом Конкурса Министарства науке за подстицање учешћа у програмима Хоризонт 2020 и ЦОСТ, на којем су потенцијални апликанти могли боље да се упознају са условима и детаљима пријављивања. Рок за подношење пријава продужен је до 28.02.2020. године.

Испред Министарства науке присутнима су се обратиле мр Бранка Жижић, в.д. генералне директорице Директората за иновације и технолошки развој и Милена Милоњић, начелница Дирекције за ЕУ Оквирне програме за истраживање и иновације које су информисале о конкурсу који је расписан 3. децембра 2019. г. На почетку Инфо дана, Милена Милоњић је присутне упознала са детаљима конкурса, документацијом која је потребна за аплицирање са акцентом на пријавни формулар. Милоњић је нагласила да, за пројекте у трајању од двије године (2020. и 2021.), Министарство науке ће носиоцу пројекта одобрити износ до 20.000 € (за обје истраживачке године), што може износити до 100% предвиђених трошкова. Пројектима који буду подржани путем овог Конкурса, омогућиће се реализација истраживања на теме из текућих Хоризонт 2020 или ЦОСТ пројеката. Услов за аплицирање за средства је да постоји идентификован пројекат у који се тим жели укључити и почетно одобрење координатора тог пројекта за придруживање тима из Црне Горе европском тиму. Представљене су платформе на којима се могу пронаћи сви потребнои подаци о текућим пројектима.

Бранка Жижић је указала на главни циљ конкурса, а то је повећање учешћа у програмима Хоризонт 2020 и ЦОСТ, али и проширивање и продубљивање сарадње и у другим међународним програмима у области науке и иновација. У том смислу, акценат овог Конкурса је проширивање истраживачких и иновативних мрежа и контаката новим партнерствима као и покретање истих или сличних истраживања на националном нивоу које су актуелне у ЕУ. Истакнуто је да пројекат који би се реализовао у Црној Гори може имати исте или сличне активности (на мањој скали) онима које конзорцијум европских партнера реализује кроз текући Х2020 пројекат, у којем би црногорски тим имао статус посматрача или треће стране. На тај начин би се ухватио корак са напредним европским истраживањима, остварила блиска комуникација и сарадња са европским партнерима и олакшало будуће укључивање у веће, ЕУ конкурсе.

Кад је ријеч о ширењу активности текућих ЦОСТ пројеката, ријеч је о спровођењу истраживачких или иновативних активности у Црној Гори, за које је кроз ЦОСТ програм обезбијеђена подршка за мобилност и размјену знања, али нијесу предвиђени трошкови истраживања. Потребно је да се тим из Црне Горе претходно већ укључио (до краја рока Конкурса) у неку од текућих ЦОСТ акција која се не завршава у овој години. Изузетно, разматраће се и пројекти гдје се ЦОСТ акција окончава до краја ове године, уколико је и до сада црногорски тим имао изражену мобилност у њој, и гдје су јасни бенефити од реализације оваквог пројекта.

Главни критеријуми за оцјену пројеката овог Конкурса су: Имплементација и изводљивост; квалитет научноистраживачког тима; укључивање младих истраживача и стручних сарадника; и утицај пројекта на снажење научноистраживачког или иновативног тима, установе и државе у изабраној области истраживања / иновација.

Презентације можете преузети овдје: Конкурс за подстицање учешћа у програмима Х2020 и ЦОСТ_М.Милоњић.пдф и Презентација_текуци_Х2020_пројекти_Б.Жижић.пдф

Линк за текст конкурса: хттп://www.мна.гов.ме/вијести/217367/Конкурс-за-подстицање-уцесца-у-програмима-Хоризонт-2020-и-ЦОСТ.хтмл


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?