Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радионица и састанци пројектног тима ЦОСТ акције ЦРYПТАЦУС у Црној Гори

Објављено: 15.03.2017. 17:43 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Доц. др Милена Ђукановић са Универзитета Црне Горе, која представља Црну Гору у ЦОСТ акцији ЦРYПТАЦУС, организатор је радионице и састанака пројектног тима ове ЦОСТ акције (пројекта), у периоду 14-15. марта 2017. године, у Сутомору. Акција је са реализацијом започела у децембру 2014. године, а њен пуни назив је Криптоанализа у свеприсутним компјутерским системима - Црyптаналyсис оф убиqуитоус цомпутинг сyстемс (ЦРYПТАЦУС). Поред професора Гилдаса Авоине-а, предсједавајућег овом акцијом, радионици присуствује око 50 представника из 18 европских земаља.

Након уводног обраћања доц. др Милене Ђукановић, национални ЦОСТ координатор, Милена Милоњић укратко је представила присутним учесницима научни систем у Црној Гори, с фокусом на учешће наше научне заједнице у ЦОСТ програму.

Главни говорник на радионици, проф. др Вељко Милутиновић, члан АЦМ (Удружења за рачунарски систем) и ИЕЕЕ (Института инжењера електротехнике и електронике) одржао је предавање на тему: Стате-оф-тхе-Арт ин ДатаФлоw СуперЦомпутинг фор БигДата Аналyтицс, што је изазвало велику пажњу и одушевљење присутних.

Циљ акције ЦРYПТАЦУС је да побољша и прилагоди постојеће методологије и алате криптоанализе за свеприсутни компјутерски оквир. Криптоанализа представља процјену теоријских и практичних криптографских механизама како би се осигурала сигурност и приватност, а спровешће се кроз четири модела: криптографске алгоритме, криптоанализу структурних блокова, хардверску и софтверску сигурност и сигурносну процјену реалних система.

Истраживачи су се тек недавно почели фокусирати на сигурност свеприсутних рачунарских система. Упркос пронађеним критичним тачкама, потребне високо специјализоване вјештине и изолованост укључених дисциплина представљају значајне баријере за идентификовање додатних питања. Акција ће успоставити мрежу комплементарних вјештина које ће подразумијевати стручност у криптографији, информационој сигурности и уграђеним системима. Исход ће директно помоћи различитим привредним чиниоцима и регулаторним тијелима да повећају сигурност и приватност у свеприсутним компјутерским системима, како би на крају грађани били боље заштићени у свакодневном животу.
Радионица је прилика за младе истраживаче, посебно студенте докторских студија и постдокторанте да презентују своје радове (укупно 14 прихваћених радова) и размијене идеје с истраживачима из европске научне заједнице.

Подсјећамо да ЦОСТ не финансира директно истраживања, већ је буџет ЦОСТ програма усмјерен на трошкове подршке сарадње различитих институција у једној ЦОСТ акцији, као што су трошкови организације радионица, љетњих тренинг школа, краткорочних научних посјета и др. Јачање међународне научне сарадње, креирање нових истраживачких мрежа, висока репутација ЦОСТ програма, али и кооперативна атмосфера у самим ЦОСТ акцијама и њихова отвореност, прије свега за младе истраживаче, кључне су карактеристике овог Програма.

О свим детаљима везаним за учешће у овом програму можете се обратити националном ЦОСТ координатору, Милени Милоњић, путем е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме и тел. 020/405-307.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?