Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Radionica i sastanci projektnog tima COST akcije CRYPTACUS u Crnoj Gori

Objavljeno: 15.03.2017. 17:43 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Doc. dr Milena Đukanović sa Univerziteta Crne Gore, koja predstavlja Crnu Goru u COST akciji CRYPTACUS, organizator je radionice i sastanaka projektnog tima ove COST akcije (projekta), u periodu 14-15. marta 2017. godine, u Sutomoru. Akcija je sa realizacijom započela u decembru 2014. godine, a njen puni naziv je Kriptoanaliza u sveprisutnim kompjuterskim sistemima - Cryptanalysis of ubiquitous computing systems (CRYPTACUS). Pored profesora Gildasa Avoine-a, predsjedavajućeg ovom akcijom, radionici prisustvuje oko 50 predstavnika iz 18 evropskih zemalja.

Nakon uvodnog obraćanja doc. dr Milene Đukanović, nacionalni COST koordinator, Milena Milonjić ukratko je predstavila prisutnim učesnicima naučni sistem u Crnoj Gori, s fokusom na učešće naše naučne zajednice u COST programu.

Glavni govornik na radionici, prof. dr Veljko Milutinović, član ACM (Udruženja za računarski sistem) i IEEE (Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike) održao je predavanje na temu: State-of-the-Art in DataFlow SuperComputing for BigData Analytics, što je izazvalo veliku pažnju i oduševljenje prisutnih.

Cilj akcije CRYPTACUS je da poboljša i prilagodi postojeće metodologije i alate kriptoanalize za sveprisutni kompjuterski okvir. Kriptoanaliza predstavlja procjenu teorijskih i praktičnih kriptografskih mehanizama kako bi se osigurala sigurnost i privatnost, a sprovešće se kroz četiri modela: kriptografske algoritme, kriptoanalizu strukturnih blokova, hardversku i softversku sigurnost i sigurnosnu procjenu realnih sistema.

Istraživači su se tek nedavno počeli fokusirati na sigurnost sveprisutnih računarskih sistema. Uprkos pronađenim kritičnim tačkama, potrebne visoko specijalizovane vještine i izolovanost uključenih disciplina predstavljaju značajne barijere za identifikovanje dodatnih pitanja. Akcija će uspostaviti mrežu komplementarnih vještina koje će podrazumijevati stručnost u kriptografiji, informacionoj sigurnosti i ugrađenim sistemima. Ishod će direktno pomoći različitim privrednim činiocima i regulatornim tijelima da povećaju sigurnost i privatnost u sveprisutnim kompjuterskim sistemima, kako bi na kraju građani bili bolje zaštićeni u svakodnevnom životu.
Radionica je prilika za mlade istraživače, posebno studente doktorskih studija i postdoktorante da prezentuju svoje radove (ukupno 14 prihvaćenih radova) i razmijene ideje s istraživačima iz evropske naučne zajednice.

Podsjećamo da COST ne finansira direktno istraživanja, već je budžet COST programa usmjeren na troškove podrške saradnje različitih institucija u jednoj COST akciji, kao što su troškovi organizacije radionica, ljetnjih trening škola, kratkoročnih naučnih posjeta i dr. Jačanje međunarodne naučne saradnje, kreiranje novih istraživačkih mreža, visoka reputacija COST programa, ali i kooperativna atmosfera u samim COST akcijama i njihova otvorenost, prije svega za mlade istraživače, ključne su karakteristike ovog Programa.

O svim detaljima vezanim za učešće u ovom programu možete se obratiti nacionalnom COST koordinatoru, Mileni Milonjić, putem e-mail: milena.milonjic@mna.gov.me i tel. 020/405-307.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?