Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Studijska posjeta IKT predstavnika pravosudnih institucija Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 21.11.2017. 14:13 Autor: D. R.
Načelnik Direkcije za informacioni sistem pravosuđa u Ministarstvu pravde Crne Gore, Dražen Radonjić i načelnik Direkcije za informatičku infrastrukturu i bezbjednost podataka, Zlatko Stijepović zajedno sa predstavnicima Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije i multimediju u Sekretarijatu Sudskog savjeta , boravili su u Sarajevu od 13-15. novembra 2017. godine, u studijskoj posjeti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV). Posjeta je organizovana kroz projekat EURoL 2 - podrška Evropske unije vladavini prava.

Kako je Ministarstvo pravde, odnosno Direktorat za IKT pravosuđa i bezbjednost podataka, prepoznat kao krovna organizaciona jedinica za centralizovano upravljanje nad novim informacionim sistemom i njegovim uspostavljanjem, cilj studijske posjete je bio da se sa kolegama iz IKT odjela VSTV BiH razgovara o njihovom pravosudnom informacionom sistemu, poznatom kao CMS, te da se upoznamo sa organizacionom strukturom IKT odjela, kapacitetima i funkcionalnostima, kao i uloge ovog odjela u razvoju, održavanju i podršci korisnicima CMS-a. Razmjena iskustva će značajno doprinijeti podizanju kvaliteta aktivnosti na realizaciji mjera iz Akcionog plana, koje sprovode IKT predstavnici pravosudnih institucija, shodno Strategiji IKT pravosuđa 2016-2020.g, koju je Vlada Crne Gore usvojila u junu 2016.g.

Tokom posjete IKT odjelu VSTV, prezentovana je sa njihove strane nova generacija Sistema za upravljanje predmetima(CMS2), sa naglaskom na Modul za izdavanje uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka; CMS modul za skeniranje i digitalizaciju ulazne dokumentacije, zatim Sistem za izvještavanje i podršku odlučivanju zasnovanog na data warehouse/business intelligence(DWH/BI) rješenju.
Takođe, organizovana je i prezentacija Sistema za upravljanje ljudskim resursima u pravosuđu BiH, prezentacija implementacije novog Data centra i prezentacija funkcionalnosti mobilne aplikacije za pristup predmetima.

Pored navedenog, predstavnici Ministarstva pravde sa kolegama iz Sekretarijata Sudskog savjeta posjetili su Okružni sud i tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i Osnovni sud u Goraždu, gdje im je demonstriran rad Modula za vođenje kadrovske evidencije, video-konferencijski sistem kao i rad u CMS sistemu, kao i skeniranje ulazne dokumentacije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?