Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Студијска посјета ИКТ представника правосудних институција Босни и Херцеговини

Објављено: 21.11.2017. 14:13 Аутор: Д. Р.
Начелник Дирекције за информациони систем правосуђа у Министарству правде Црне Горе, Дражен Радоњић и начелник Дирекције за информатичку инфраструктуру и безбједност података, Златко Стијеповић заједно са представницима Одјељења за информационо-комуникационе технологије и мултимедију у Секретаријату Судског савјета , боравили су у Сарајеву од 13-15. новембра 2017. године, у студијској посјети Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (ВСТВ). Посјета је организована кроз пројекат ЕУРоЛ 2 - подршка Европске уније владавини права.

Како је Министарство правде, односно Директорат за ИКТ правосуђа и безбједност података, препознат као кровна организациона јединица за централизовано управљање над новим информационим системом и његовим успостављањем, циљ студијске посјете је био да се са колегама из ИКТ одјела ВСТВ БиХ разговара о њиховом правосудном информационом систему, познатом као ЦМС, те да се упознамо са организационом структуром ИКТ одјела, капацитетима и функционалностима, као и улоге овог одјела у развоју, одржавању и подршци корисницима ЦМС-а. Размјена искуства ће значајно допринијети подизању квалитета активности на реализацији мјера из Акционог плана, које спроводе ИКТ представници правосудних институција, сходно Стратегији ИКТ правосуђа 2016-2020.г, коју је Влада Црне Горе усвојила у јуну 2016.г.

Током посјете ИКТ одјелу ВСТВ, презентована је са њихове стране нова генерација Система за управљање предметима(ЦМС2), са нагласком на Модул за издавање увјерења о невођењу кривичног поступка; ЦМС модул за скенирање и дигитализацију улазне документације, затим Систем за извјештавање и подршку одлучивању заснованог на дата wарехоусе/бусинесс интеллигенце(ДWХ/БИ) рјешењу.
Такође, организована је и презентација Система за управљање људским ресурсима у правосуђу БиХ, презентација имплементације новог Дата центра и презентација функционалности мобилне апликације за приступ предметима.

Поред наведеног, представници Министарства правде са колегама из Секретаријата Судског савјета посјетили су Окружни суд и тужилаштво у Источном Сарајеву и Основни суд у Горажду, гдје им је демонстриран рад Модула за вођење кадровске евиденције, видео-конференцијски систем као и рад у ЦМС систему, као и скенирање улазне документације.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?