Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Program stručnog osposobljavanja: Još 86 visokoškolaca dobilo poslodavca u drugom krugu prijava

Objavljeno: 07.12.2017. 21:48 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Prijavljivanje za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem je završeno, a nakon drugog kruga prijava, još 86 svršenih visokoškolaca je dobilo poslodavca, dok je 190 ostalo bez poslodavca, usljed nekompatibilnosti potreba korisnika i tražnje poslodavaca.

Oni su u drugom krugu imali priliku da biraju neka od preostalih 7.000 slobodnih mjesta.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem organizuje se po šesti put. Ove godine oglašeno je 10. 029 slobodnih mjesta od čega 60% iz privatnog, a 40% iz javnog sektora. Za učešće u Programu prijavilo se 3.241 lice, a 3.055 ostvarilo je pravo da se stručno osposobljava tokom sljedeće godine. Jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima bio je prosječna ocjena.

Korisnici Programa potpisaće ugovore sa poslodavacima do 15. januara 2018. godine, kada će i otpočeti realizacija Programa u trajanju od devet mjeseci.


Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na četiri godine realizacije Programa, od 14.252 korisnika Programa 6.865 njih odnosno 48,16% je nastavilo radni angažman.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

LISTU možete preuzeti OVDJE.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?