Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Програм стручног оспособљавања: Још 86 високошколаца добило послодавца у другом кругу пријава

Објављено: 07.12.2017. 21:48 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Пријављивање за Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем је завршено, а након другог круга пријава, још 86 свршених високошколаца је добило послодавца, док је 190 остало без послодавца, усљед некомпатибилности потреба корисника и тражње послодаваца.

Они су у другом кругу имали прилику да бирају нека од преосталих 7.000 слободних мјеста.

Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем организује се по шести пут. Ове године оглашено је 10. 029 слободних мјеста од чега 60% из приватног, а 40% из јавног сектора. За учешће у Програму пријавило се 3.241 лице, а 3.055 остварило је право да се стручно оспособљава током сљедеће године. Једини критеријум за повезивање кандидата са послодавцима био је просјечна оцјена.

Корисници Програма потписаће уговоре са послодавацима до 15. јануара 2018. године, када ће и отпочети реализација Програма у трајању од девет мјесеци.


Према анализи коју је спровело Министарство просвјете у сарадњи са Пореском управом, а која се односи на четири године реализације Програма, од 14.252 корисника Програма 6.865 њих односно 48,16% је наставило радни ангажман.

Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

ЛИСТУ можете преузети ОВДЈЕ.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?