Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NAJAVA: Naučni Forum 25. i 26. januara u Trstu

Objavljeno: 10.01.2018. 20:51 Autor: PR služba
Finalni rezultati idejnih rješenja za obje opcije međunarodnog Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope biće po prvi put biti predstavljeni naučnoj i političkoj javnosti 25. i 26. januara 2018. godine na Naučnog forumu koji se održava na međunarodnom institutu Abdus Salam – ICTP u Trstu.
Upravo Ministartsvo nauke Crne Gore u saradnji sa ovim institutom u Trstu organizuje Forum (http://indico.ictp.it/event/8408/).
Na Forumu će učestvovati visoki predstavnici Evropske komisije (drugi čovjek Evropske komisije zadužen za istraživanje i inovacije, g. Robert Jan Smits), predstavnici UNESCO-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara (EPS), CERN-a, kao i predstavnici naučne i poslovne zajednice regiona, ali i drugih zemalja.
Crna Gora je inicirala jedan od najljepših projekata u duhu „Nauke za društvo“, a koji bi bio jedinstven u regionu Jugoistočne Evrope. Inicijativu je prvobitno predložio profesor Hervig Šoper (Herwig Schopper), nekadašnji generalni direktor CERN-a.
Jedna od opcija Instituta je Hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona, koja danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja vrsta kancera. Realizacijom ovog projekta upravo ovakva metoda liječenja bi bila dostupna svim gradjanima regiona. Projekat bi istovremeno bio jedinstven u svijetu jer bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanja. Na projektu bi radilo oko 1000 istraživača, dok bi broj pacijenata koji bi se lijecio na ovom institutu pokrivao potrebe teritorije od oko 20 miliona stanovnika.
Druga opcija instituta je komplementarna prvoj, u pitanju je četvrta generacija sinhrotronskog izvora zračenja ('4th generation Synchrotron Light Source') zasnovana na savremenim tehnologijama, koja bi omogućila širok spektar istraživanja sa brojnim primjenama u industriji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?