Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАЈАВА: Научни Форум 25. и 26. јануара у Трсту

Објављено: 10.01.2018. 20:51 Аутор: ПР служба
Финални резултати идејних рјешења за обје опције међународног Института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе биће по први пут бити представљени научној и политичкој јавности 25. и 26. јануара 2018. године на Научног форуму који се одржава на међународном институту Абдус Салам – ИЦТП у Трсту.
Управо Министартсво науке Црне Горе у сарадњи са овим институтом у Трсту организује Форум (хттп://индицо.ицтп.ит/евент/8408/).
На Форуму ће учествовати високи представници Европске комисије (други човјек Европске комисије задужен за истраживање и иновације, г. Роберт Јан Смитс), представници УНЕСЦО-а, Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Европског друштва физичара (ЕПС), ЦЕРН-а, као и представници научне и пословне заједнице региона, али и других земаља.
Црна Гора је иницирала један од најљепших пројеката у духу „Науке за друштво“, а који би био јединствен у региону Југоисточне Европе. Иницијативу је првобитно предложио професор Хервиг Шопер (Херwиг Сцхоппер), некадашњи генерални директор ЦЕРН-а.
Једна од опција Института је Хадронска канцер терапија и истраживање у биомедицини помоћу протона и тежих јона, која данас представља најсавременији и најуспјешнији метод за лијечење великог броја врста канцера. Реализацијом овог пројекта управо оваква метода лијечења би била доступна свим градјанима региона. Пројекат би истовремено био јединствен у свијету јер би 50 одсто времена било одвојено за истраживања. На пројекту би радило око 1000 истраживача, док би број пацијената који би се лијецио на овом институту покривао потребе територије од око 20 милиона становника.
Друга опција института је комплементарна првој, у питању је четврта генерација синхротронског извора зрачења ('4тх генератион Сyнцхротрон Лигхт Соурце') заснована на савременим технологијама, која би омогућила широк спектар истраживања са бројним примјенама у индустрији.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?