Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Komandant NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra u Torehonu, general-potpukovnik Garsija Servert u posjeti Vazduhoplovstvu VCG

Objavljeno: 12.01.2018. 21:30 Autor: MOD

Komandant NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra u Torehonu (NATO CAOC Torejon), general-potpukovnik Ruben C. Garsija Servert (Rubén García Servert) posjetio je Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore.  

Tom prilikom, na vojnom aerodromu u Golubovcima, sastao se sa v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Ilijom Dakovićem.

General Daković je izrazio zadovoljstvo zbog posjete komandanta NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra i zahvalio na podršci koju Alijansa pruža Crnoj Gori u procesu pune NATO integracije, kao i razvoju kapaciteta i sposobnosti Vazduhoplovstva VCG.

Komandant Vazduhoplovstva VCG, potpukovnik Nenad Pavlović prezentovao je generalu Garsija Servertu stanje u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, kao i kapacitete i planove za budući razvoj.

General Garsija Servert je istakao zadovoljstvo zatečenim stanjem, kapacitetima Vazduhoplovstva VCG i implementacijom NATO integrisanog sistema za vazduhoplovnu odbranu (NATINAMDS). On je izrazio spremnost za punu podršku NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra Vojsci Crne Gore u oblasti obuke kadra, razmjene iskustava i modernizacije sredstava i opreme. On je istakao značaj nabavke 3D radara za nadzor i kontrolu nacionalnog vazdušnog prostora zbog razvoja sopstvenih sposobnosti i kapaciteta.

Dvije delegacije su obišle Vazduhoplovni operativni centar Vojske Crne Gore.

Posjeta komandanta je od izuzetnog značaja, jer će Crna Gora komandovanje i kontrolu u okviru Air Policing misije vršiti upravo u saradnji sa NATO Centrom kombinovanih vazdušnih operacija u Torehonu, kao i centrima za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

General Garsija Servert se sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane, Ivicom Ivanovićem.

Nemanja Đukanović Nemanja Đukanović Nemanja Đukanović

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?