Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Unapređenjem infrastrukture do valorizacije potencijala Žabljaka

Objavljeno: 25.01.2018. 00:07 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u izjavi za javnost nakon sastanka sa rukovodstvom Opštine Žabljak poručio je da je prioritet daljeg razvoja Žabljaka razvoj skijališta Savin kuk, razvoj putne i ukupne infrastrukture na cijeloj teritoriji Žabljaka, unapređenje ponude Nacionalnog parka i otvaranje novih radnih mjesta.

„Upravo smo završili sastanak sa rukovodstvom Opštine Žabljak koji je trajao dva ipo sata. Imali smo veoma dobru atmosferu na tom sastanku. Teme su bile vezane za razvoj Žabljaka i valorizaciju potencijala Žabljaka, koji imaju za cilj da unaprijede ukupnu ponudu, doprinesu novom kvalitetu na Žabljaku i naravno podstaknu razvoj naše ekonomije u cjelini. Dakle, ovdje su nas okupili razvojni potencijali Žabljaka i dogovorili smo se da u ovoj godini potrošimo svaki euro novca koji treba da unaprijedi infrastrukturu Žabljaka i na taj način doprinese novom kvalitetu. Iz kapitalnog budžeta države ove godine ćemo ovdje potrošiti tri ipo miliona eura, a predsjednik Opštine nam je saopštio da iz kapitalnog budžeta Opštine će takođe u infrastrukturne projekte biti uloženo oko milion eura. Prioritet je razvoj skijališta Savin kuk, razvoj putne i u ukupne infrastrukture na cijeloj teritoriji Žabljaka, unapređenje ponude Nacionalnog parka i kvaliteta te ponude i naravno u skladu sa tim otvaranje novih radnih mjesta“- rekao je predsjednik Vlade.

Upitan da prokomentariše istraživanje CEMI-ja o povjerenju u pravosudni sistem Crne Gore, gdje je konstatovano dosta loših ocjena među kojima dominira uticaj politike na rad sudova i nedostatak pravosnažnih presuda za tz. visoku korupciju, napomenuvši da nije upućen u pomenuto istraživanje premijer je saopštio: „Nijesam imao prilike da čitam istraživanje CEMI-ja niti da listam portale, jer kao što vidite imali smo sastanak koji je veoma ozbiljan i posvećen ključnim pitanjima razvoja Žabljaka, ali iz ovoga što ste mi rekli, konstatujem dvije stvari. Raste povjerenje građana u pravosuđe. Drugi detalj sam uočio da su građani nezadovoljni politizacijom pravosuđa, odnosno uticajem politike na pravosuđe konstatujem da su građani u pravu, jer ovo što radi opozicija sve ovo vrijeme kada je u pitanju i tužilaštvo i sudstvo je ne samo nedemokratski, ne samo da nije u skladu sa pravnim standardima nego je ispod svakog građanskog, političkog i demokratskog nivoa. Zbog toga vjerujem da ako je to tako da će oni koji žele pravosuđe ili sudstvo da pretvore u svoj politički amfiteatar, a to sada radi dio crnogorske opozicije biti stavljeno po strani i da se okrenemo jačanju institucija i snaženju njihovog kredibiliteta. Vjerujem da su građani upravo mislili ovo što ja kažem kada je u pitanju politizacija pravosuđa.“- zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na kraju radne posjete Opštini Žabljak.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je prenoseći utiske nakon sastanka sa rukovodstvom Žabljaka, izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima prošle godine i iskazao zajedničku odlučnost da se i u ovoj godini nastavi sa realizacijom brojnih razvojnih projekata na prostoru te opštine.

„Razgovarali smo pojedinačno o svim projektima, želim da kažem da smo se posebno pozabavili projektom vodosnabdijevanja Žabljaka, ohrabreni određenim iskoracima koje smo učinili prošle godine, zahvaljujući naporima koje smo učinili sa nivoa Vlade, ali već u ovoj godini spremni da realizujemo jedan dugoročno održivi projekat vodosnabdijevanja, kao rezultat aktivnosti državnih institucija, lokalne samouprave, ali i jedne izdašne podrške od države Slovenije. Isto tako smo razgovarali kako da na Žabljaku podstaknemo preduzetništvo, jednako i u sektoru turizma i u sektoru poljoprivrede i kako da zajednički osmislimo taj potrebni i optimalni mogući spoj sektora poljoprivrede i turizma“, rekao je potpredsjednik Simović.

Potpredsjednik je saopštio da su definisani konkretni projekti, sredstva za njihovu realizaciju, te da postoje izdašni fondovi za razvoj preduzetništva u brojnim institucijama, posebno u Investiciono razvojnom fondu i u resornim ministarstvima, izražavajući uvjerenje da, kao rezultat zajedničke akcije i dobrih opredjeljenja, tokom ove godine treba očekivati nova radna mjesta, rast lokalne ekonomije i razvoj Žabljaka, što će doprinijeti rastu ekonomije na državnom nivou.

Govoreći o konkretnim projektima, potpredsjednik Simović se osvrnuo na ovogodišnji agrobudžet i najavio da će on biti u značajnom procentu veći u odnosu na prošlogodišnji, da će biti sadržajniji, pravedniji i obuhvatniji, kao i da će u agrobudžetu biti značajna sredstva koja ove godine Crna Gora počinje da koristi na bazi evropskih pretpristupnih fondova. 

„Takođe, nećemo se baviti samo pitanjem vodosnabdijevanja urbanog dijela Žabljaka, bavićemo se pitanjem vodosnabdijevanja i okolnih sela, zatim izgradnjom brojnih seoskih puteva i ovdje smo posebno konstatovali da je Žabljak jedna od sedam opština koje će u ovoj godini početi da koriste sredstva IFARD-a, dakle međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede“, zaključio je potpredsjednik Simović.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović naglasio je da je u cilju daljeg unapređenja turističke ponude Žabljaka za skijalište Savin kuk raspisan tender za žičaru šestosjed dužine 4 km i projektovano je oko 5 km staza u vrijednosti devet miliona eura.

„Savin kuk je nešto što ima jedan od najozbiljnijih razvojnih potencijala na Žabljaku, naravno uz Nacionalni park. Dakle, krajem godine raspisali smo tender za žičaru šestosjed dužine 4 km i projektovano je oko 5 km staza u vrijednosti nekih devet miliona eura, Ugovor o izgradnji kilometar ipo staze je već potpisan. Dakle, što se tiče Savinog kuka tamo se kreće u izgradnju kilometar ipo puta. Dakle, parkinga za dnevne skijaše i projektovanje još pet kilometara pristupnog puta. Sve u svemu uz projektovanje nekih 21 kilometar staza koje će opsluživati ta žičara imamo namjeru da od Savinog kuka napravimo jedan ozbiljan ski centar“- rekao je ministar.

Istakavši da je na sastanku bilo riječi o velikim hotelima po kojima je Žabljak nekada bio prepoznatljiv, ministar Radulović je saopštio: „Razgovarali smo o hotelima koji su nekada postojali i po kojima je Žabljak bio prepoznatljiv. Između ostalog, o hotelu Durmitor, hotelu Jezera i hotelu Planinka. Stavićemo tačku na priču oko hotela Jezera i oko hotela Durmitor. Hotel Durmitor bi trebalo uskoro da počne da se gradi. Dakle, završavamo plansku dokumentaciju i očekujemo u narednih par mjeseci da ona bude gotova. Što se tiče hotela Jezera tu smo u intenzivnom razgovoru sa vlasnikom oko pronalaženja potencijalih investitora“.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević je poručio da je današnji sastanak bio izuzetno koristan i konstruktivan, te da su konstatovana rješenja koja su održiva kada je u pitanju finansijska konstrukcija za sve kandidovane projekte i probleme koji se javljaju u njihovoj realizaciji.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?