Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Унапређењем инфраструктуре до валоризације потенцијала Жабљака

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у изјави за јавност након састанка са руководством Општине Жабљак поручио је да је приоритет даљег развоја Жабљака развој скијалишта Савин кук, развој путне и укупне инфраструктуре на цијелој територији Жабљака, унапређење понуде Националног парка и отварање нових радних мјеста.

„Управо смо завршили састанак са руководством Општине Жабљак који је трајао два ипо сата. Имали смо веома добру атмосферу на том састанку. Теме су биле везане за развој Жабљака и валоризацију потенцијала Жабљака, који имају за циљ да унаприједе укупну понуду, допринесу новом квалитету на Жабљаку и наравно подстакну развој наше економије у цјелини. Дакле, овдје су нас окупили развојни потенцијали Жабљака и договорили смо се да у овој години потрошимо сваки еуро новца који треба да унаприједи инфраструктуру Жабљака и на тај начин допринесе новом квалитету. Из капиталног буџета државе ове године ћемо овдје потрошити три ипо милиона еура, а предсједник Општине нам је саопштио да из капиталног буџета Општине ће такође у инфраструктурне пројекте бити уложено око милион еура. Приоритет је развој скијалишта Савин кук, развој путне и у укупне инфраструктуре на цијелој територији Жабљака, унапређење понуде Националног парка и квалитета те понуде и наравно у складу са тим отварање нових радних мјеста“- рекао је предсједник Владе.

Упитан да прокоментарише истраживање ЦЕМИ-ја о повјерењу у правосудни систем Црне Горе, гдје је констатовано доста лоших оцјена међу којима доминира утицај политике на рад судова и недостатак правоснажних пресуда за тз. високу корупцију, напоменувши да није упућен у поменуто истраживање премијер је саопштио: „Нијесам имао прилике да читам истраживање ЦЕМИ-ја нити да листам портале, јер као што видите имали смо састанак који је веома озбиљан и посвећен кључним питањима развоја Жабљака, али из овога што сте ми рекли, констатујем двије ствари. Расте повјерење грађана у правосуђе. Други детаљ сам уочио да су грађани незадовољни политизацијом правосуђа, односно утицајем политике на правосуђе констатујем да су грађани у праву, јер ово што ради опозиција све ово вријеме када је у питању и тужилаштво и судство је не само недемократски, не само да није у складу са правним стандардима него је испод сваког грађанског, политичког и демократског нивоа. Због тога вјерујем да ако је то тако да ће они који желе правосуђе или судство да претворе у свој политички амфитеатар, а то сада ради дио црногорске опозиције бити стављено по страни и да се окренемо јачању институција и снажењу њиховог кредибилитета. Вјерујем да су грађани управо мислили ово што ја кажем када је у питању политизација правосуђа.“- закључио је предсједник Владе Душко Марковић на крају радне посјете Општини Жабљак.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић је преносећи утиске након састанка са руководством Жабљака, изразио задовољство оствареним резултатима прошле године и исказао заједничку одлучност да се и у овој години настави са реализацијом бројних развојних пројеката на простору те општине.

„Разговарали смо појединачно о свим пројектима, желим да кажем да смо се посебно позабавили пројектом водоснабдијевања Жабљака, охрабрени одређеним искорацима које смо учинили прошле године, захваљујући напорима које смо учинили са нивоа Владе, али већ у овој години спремни да реализујемо један дугорочно одрживи пројекат водоснабдијевања, као резултат активности државних институција, локалне самоуправе, али и једне издашне подршке од државе Словеније. Исто тако смо разговарали како да на Жабљаку подстакнемо предузетништво, једнако и у сектору туризма и у сектору пољопривреде и како да заједнички осмислимо тај потребни и оптимални могући спој сектора пољопривреде и туризма“, рекао је потпредсједник Симовић.

Потпредсједник је саопштио да су дефинисани конкретни пројекти, средства за њихову реализацију, те да постоје издашни фондови за развој предузетништва у бројним институцијама, посебно у Инвестиционо развојном фонду и у ресорним министарствима, изражавајући увјерење да, као резултат заједничке акције и добрих опредјелјенја, током ове године треба очекивати нова радна мјеста, раст локалне економије и развој Жабљака, што ће допринијети расту економије на државном нивоу.

Говорећи о конкретним пројектима, потпредсједник Симовић се осврнуо на овогодишњи агробуџет и најавио да ће он бити у значајном проценту већи у односу на прошлогодишњи, да ће бити садржајнији, праведнији и обухватнији, као и да ће у агробуџету бити значајна средства која ове године Црна Гора почиње да користи на бази европских претприступних фондова. 

„Такође, нећемо се бавити само питањем водоснабдијевања урбаног дијела Жабљака, бавићемо се питањем водоснабдијевања и околних села, затим изградњом бројних сеоских путева и овдје смо посебно констатовали да је Жабљак једна од седам општина које ће у овој години почети да користе средства ИФАРД-а, дакле међународног фонда за развој пољопривреде“, закључио је потпредсједник Симовић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић нагласио је да је у циљу даљег унапређења туристичке понуде Жабљака за скијалиште Савин кук расписан тендер за жичару шестосјед дужине 4 км и пројектовано је око 5 км стаза у вриједности девет милиона еура.

„Савин кук је нешто што има један од најозбиљнијих развојних потенцијала на Жабљаку, наравно уз Национални парк. Дакле, крајем године расписали смо тендер за жичару шестосјед дужине 4 км и пројектовано је око 5 км стаза у вриједности неких девет милиона еура, Уговор о изградњи километар ипо стазе је већ потписан. Дакле, што се тиче Савиног кука тамо се креће у изградњу километар ипо пута. Дакле, паркинга за дневне скијаше и пројектовање још пет километара приступног пута. Све у свему уз пројектовање неких 21 километар стаза које ће опслуживати та жичара имамо намјеру да од Савиног кука направимо један озбиљан ски центар“- рекао је министар.

Истакавши да је на састанку било ријечи о великим хотелима по којима је Жабљак некада био препознатљив, министар Радуловић је саопштио: „Разговарали смо о хотелима који су некада постојали и по којима је Жабљак био препознатљив. Између осталог, о хотелу Дурмитор, хотелу Језера и хотелу Планинка. Ставићемо тачку на причу око хотела Језера и око хотела Дурмитор. Хотел Дурмитор би требало ускоро да почне да се гради. Дакле, завршавамо планску документацију и очекујемо у наредних пар мјесеци да она буде готова. Што се тиче хотела Језера ту смо у интензивном разговору са власником око проналажења потенцијалих инвеститора“.

Предсједник Општине Жабљак Веселин Вукићевић је поручио да је данашњи састанак био изузетно користан и конструктиван, те да су констатована рјешења која су одржива када је у питању финансијска конструкција за све кандидоване пројекте и проблеме који се јављају у њиховој реализацији.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?