Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održan sastanak Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 25.01.2018. 16:56 Autor: mrss
U Sarajevu je 25. januara 2018. godine u UN zgradi Bosne i Hercegovine, u cilju uspostavljanja saradnje u traženju nestalih lica, održan inicijalni sastanak Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. 

Na sastanku, su učestvovali u ime Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Đorđije Bošnjak, član Komisije, Milena Šćekić, članica Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije, dok su Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine predstavljali Marko Jurišić predsjedavajući Kolegijuma direktora i Nikola Perišić, član Kolegijuma direktora. Sastanku su prisustvovali Klaudia Kuljuh, koordinatorka Regionalnog projekta za ratne zločine iz Istanbulskog regionalnog centra UNDP-a i Slobodan Tadić, šef Sektora za Pravdu i Bezbjednost UNDP-a Bosne i Hercegovine. 

Cilj sastanka bio je dogovor o uspostavljanju direktne saradnje između nadležnih organa Crne Gore i Bosne i Hercegovine u traženju nestalih lica u svrhu povećanja djelotvornosti i efikasnosti u rješavanju slučajeva lica nestalih na području Bosne i Hercegovine tokom ratnih dešavanja devedesetih godina i daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

Kako bi se definisao okvir i metodologija saradnje u pristupu informacijama, mogućnosti stručnog posmatranja ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, dogovoreno je zaključivanje protokola o saradnji između nadležnih organa dvije države. Takođe, kroz Projekat UNDP-a "Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama" (2017-2019) organizovaće se studijska posjeta, predstavnicima Komisije za nestala lica Crne Gore, Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, oko predstavljanja rada na postupcima ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka. 

Dogovoreno je da se sljedeći sastanak organizuje tokom mjeseca februara 2018. godine, u Crnoj Gori, kako bi se nastavila aktivnost oko zaključivanja protokola o saradnji. 


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?