Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржан састанак Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Института за нестале особе Босне и Херцеговине

Објављено: 25.01.2018. 16:56 Аутор: мрсс
У Сарајеву је 25. јануара 2018. године у УН згради Босне и Херцеговине, у циљу успостављања сарадње у тражењу несталих лица, одржан иницијални састанак Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Института за нестале особе Босне и Херцеговине. 

На састанку, су учествовали у име Комисије за нестала лица Владе Црне Горе Драган Ђукановић, предсједник Комисије, Ђорђије Бошњак, члан Комисије, Милена Шћекић, чланица Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије, док су Институт за нестале особе Босне и Херцеговине представљали Марко Јуришић предсједавајући Колегијума директора и Никола Перишић, члан Колегијума директора. Састанку су присуствовали Клаудиа Куљух, координаторка Регионалног пројекта за ратне злочине из Истанбулског регионалног центра УНДП-а и Слободан Тадић, шеф Сектора за Правду и Безбједност УНДП-а Босне и Херцеговине. 

Циљ састанка био је договор о успостављању директне сарадње између надлежних органа Црне Горе и Босне и Херцеговине у тражењу несталих лица у сврху повећања дјелотворности и ефикасности у рјешавању случајева лица несталих на подручју Босне и Херцеговине током ратних дешавања деведесетих година и даљег развоја билатералних односа.

Како би се дефинисао оквир и методологија сарадње у приступу информацијама, могућности стручног посматрања ексхумација и идентификација посмртних остатака, договорено је закључивање протокола о сарадњи између надлежних органа двије државе. Такође, кроз Пројекат УНДП-а "Јачање регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потрагама за несталим особама" (2017-2019) организоваће се студијска посјета, представницима Комисије за нестала лица Црне Горе, Институту за нестале особе Босне и Херцеговине, око представљања рада на поступцима ексхумација и идентификација посмртних остатака. 

Договорено је да се сљедећи састанак организује током мјесеца фебруара 2018. године, у Црној Гори, како би се наставила активност око закључивања протокола о сарадњи. 


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?