Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost

Objavljeno: 02.02.2018. 18:53 Autor: mod
Danas je u Podgorici održanja sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost uz predsjedavanje Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i učešće članova Savjeta predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Vlade Duška Markovića.

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković.

Nakon razmatranja usvojen je Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na medjunarodnim vježbama u 2017 godini uz afirmaciju značaja i vrijednosti ovog učešća. Konstatovano je da se na ovim medjunarodnim vojnim vježbama unapređivala sposobnost i razvijalo povjerenje medju članicama NATO-a, partnerskim državama kao i državama regiona. Razmotren je predlog i usvojena Odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na medjunarodnim vježbama u 2018. godini uz ocjenu njihovog značaja za dalji razvoj sposobnosti i iskustva Vojske Crne Gore. Predvidjeno je učešće jedinica ranga voda ili višeg ranga na šest vježbi.

Savjet je utvrdio predlog Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u medjunarodnu misiju “Odlučna podrška”(“Resolute Support”) u Avganistan uz učešće do 40 pripadnika Vojske Crne Gore uz mogućnost rotacije. Ovim se nastavlja učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj neborbenoj i savjetničkoj misiji kroz obavljanje dužnosti štabnih oficira i podoficira u štabovima misije i zaštite savezničkih timova za obuku, savjetovanje i pomoć Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti. Utvrdjen je i predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR (“Kosovo Force”) u Republici Kosovo uz angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju. Predlozi ovih odluka biće dostavljeni Skupštini Crne Gore radi donošenja konačne odluke.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?