Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorska delegacija u Rimu: Crna Gora konkretnim aktivnostima doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa

Objavljeno: 29.01.2018. 15:21 Autor: mmp
Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na Konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i antisemitskih zločina iz mržnje u regionu OEBS-a koja je održana u Rimu.Generalna direktorica za odnose sa vjerskim zajednicama, gospođa Žana Filipović, prisustvovala je konferenciji u sastavu crnogorske delegacije ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Tokom izlaganja, ministar Darmanović je kazao da je od posebnog značaja činjenica da je Italija na početku svog mandata kao država predsjedavajuća OEBS-om aktuelizovala pitanja rasizma, ksenofobije, diskriminacije i netolerancije imajući u vidu da se radi o izazovima čije je rješavanje od vitalnog značaja za svakodnevni život pojedinca. U tom kontekstu je ocijenio da se svijet danas suočava sa mnogim izazovima i da bismo izbjegli ponavljanje grešaka iz prošlosti, moramo snažiti ulogu institucija kojima se utiče na kolektivnu svijest, s posebnim akcentom na obrazovne ustanove, medije, kao i na odgovoran pristup regulaciji društvenih mreža.

Podsjetio je na čvrstu opredijeljenost Crne Gore da i dalje konkretnim aktivnostima doprinosi očuvanju vrijednog kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa, po čemu je prepoznatljiva.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da sve institucije države Crne Gore u kontinuitetu rade na poboljšanju demokratskih vrijednosti i na toj liniji podsjetio na nedavno postavljeni kamen temeljac za gradnju nove sinagoge u Podgorici, koja će ujedno biti prva novoizgrađena sinagoga na Balkanu i najveća sinagoga sagrađena u XXI vijeku.

„Uloga OEBS-a i predsjedavajućeg u službi rješavanja pitanja vezanih za rasizam, ksenofobiju, diskriminaciju i netoleranciju je više nego značajna i čestitam Italiji zbog činjenice da se ovo važno pitanje vratilo na dnevni red OEBS-a u čemu će Crna Gora ostati pouzdan partner“, zaključio je Darmanović. 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?