Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска делегација у Риму: Црна Гора конкретним активностима доприноси очувању вриједног културног, религијског и историјског наслеђа

Објављено: 29.01.2018. 15:21 Аутор: ммп
Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на Конференцији о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма и антисемитских злочина из мржње у региону ОЕБС-а која је одржана у Риму.Генерална директорица за односе са вјерским заједницама, госпођа Жана Филиповић, присуствовала је конференцији у саставу црногорске делегације испред Министарства за људска и мањинска права.

Током излагања, министар Дармановић је казао да је од посебног значаја чињеница да је Италија на почетку свог мандата као држава предсједавајућа ОЕБС-ом актуелизовала питања расизма, ксенофобије, дискриминације и нетолеранције имајући у виду да се ради о изазовима чије је рјешавање од виталног значаја за свакодневни живот појединца. У том контексту је оцијенио да се свијет данас суочава са многим изазовима и да бисмо избјегли понављање грешака из прошлости, морамо снажити улогу институција којима се утиче на колективну свијест, с посебним акцентом на образовне установе, медије, као и на одговоран приступ регулацији друштвених мрежа.

Подсјетио је на чврсту опредијељеност Црне Горе да и даље конкретним активностима доприноси очувању вриједног културног, религијског и историјског наслеђа, по чему је препознатљива.

Шеф црногорске дипломатије је истакао да све институције државе Црне Горе у континуитету раде на побољшању демократских вриједности и на тој линији подсјетио на недавно постављени камен темељац за градњу нове синагоге у Подгорици, која ће уједно бити прва новоизграђена синагога на Балкану и највећа синагога саграђена у XXИ вијеку.

„Улога ОЕБС-а и предсједавајућег у служби рјешавања питања везаних за расизам, ксенофобију, дискриминацију и нетолеранцију је више него значајна и честитам Италији због чињенице да се ово важно питање вратило на дневни ред ОЕБС-а у чему ће Црна Гора остати поуздан партнер“, закључио је Дармановић. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?