Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljen projekat "Bedem 360"

Objavljeno: 10.02.2018. 16:36 Autor: mku
U Ministarstvu kulture održana je prezentacija na kojoj je predstavljen projekat "Bedem 360", koji ima za cilj pozicioniranje Nikšića kao cjelogodišnje turističke destinacije, kroz korišćenje kulturno-istorijskog potencijala tvrđave Onogošt.

Prepoznajući značaj Onogošta, jednog od simbola grada i vrijednog dijela kulturne i istorijske baštine Nikšića i Crne Gore, tim Bedem 360 kreirao je projekat koji bi u okviru tri segmenta – adaptacija, revitalizacija i priovođenje namjeni, pozicionirao tvrđavu kao kulturni i turistički centar Nikšića. Kako su istakli autori projekta, na taj način, prostor tvrđave će postati koristan prostor, ispunjen raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima i prilagođen turističkom tržištu,. “Tvrđava Onogošt, adaptirana i obogaćena sadržajima prilagođenim posjetiocima i njihovim potrebama, imaće jedinstvenu turističku ponudu i prostor za produkciju raznovrsnih kulturnih sardžaja," naglasili su iz kreativnog tima.

Osim aktivnosti na privođenju objekta namjeni, autori projekta su na prezenatciji predstavili i plan za sprovođenje arheoloških i konzervatorskih radova, kako bi se, u skladu sa Zakonom, adekvatno zaštitile sve vrijednosti ovog kulturnog dobra.

Prezentaciji je prisustvovao ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je ocijenio da je predstavljeni projekat velika šansa za ukupnu valorizaciju tvrđave Onogošt, ali i unapređenje kulturnih i turističkih potencijala Nikšća i cijele Crne Gore. Ministar je istakao da je projekat u saglasnosti sa jednom od prioritetnih ativnosti u radu Ministartva kulture, a to je valorizacija potencijala naše kulturne baštine. Ministar Bogdanović je naveo i da će Ministarstvo kulture razmotriti sve modele za saradnju i finansijsku podršku ovom projektu cijeneci njegov kvalitet i značaj.

Zaključeno je da je u realizaciju projekta neophodno uključiti i međunarodne partnere, evropske fondove i druge organizacije koje mogu pružiti finansijsku podršku.

Prezentaciji projekta su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva održivog razvoja i turizma i JU Muzeji i galerije Nikšić.

Prezentaciju možete pronaći na linku: Bedem 360

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?