Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен пројекат "Бедем 360"

Објављено: 10.02.2018. 16:36 Аутор: мку
У Министарству културе одржана је презентација на којој је представљен пројекат "Бедем 360", који има за циљ позиционирање Никшића као цјелогодишње туристичке дестинације, кроз коришћење културно-историјског потенцијала тврђаве Оногошт.

Препознајући значај Оногошта, једног од симбола града и вриједног дијела културне и историјске баштине Никшића и Црне Горе, тим Бедем 360 креирао је пројекат који би у оквиру три сегмента – адаптација, ревитализација и приовођење намјени, позиционирао тврђаву као културни и туристички центар Никшића. Како су истакли аутори пројекта, на тај начин, простор тврђаве ће постати користан простор, испуњен разноврсним културно-умјетничким програмима и прилагођен туристичком тржишту,. “Тврђава Оногошт, адаптирана и обогаћена садржајима прилагођеним посјетиоцима и њиховим потребама, имаће јединствену туристичку понуду и простор за продукцију разноврсних културних сарџаја," нагласили су из креативног тима.

Осим активности на привођењу објекта намјени, аутори пројекта су на презенатцији представили и план за спровођење археолошких и конзерваторских радова, како би се, у складу са Законом, адекватно заштитиле све вриједности овог културног добра.

Презентацији је присуствовао министар културе Александар Богдановић, који је оцијенио да је представљени пројекат велика шанса за укупну валоризацију тврђаве Оногошт, али и унапређење културних и туристичких потенцијала Никшћа и цијеле Црне Горе. Министар је истакао да је пројекат у сагласности са једном од приоритетних ативности у раду Министартва културе, а то је валоризација потенцијала наше културне баштине. Министар Богдановић је навео и да ће Министарство културе размотрити све моделе за сарадњу и финансијску подршку овом пројекту цијенеци његов квалитет и значај.

Закључено је да је у реализацију пројекта неопходно укључити и међународне партнере, европске фондове и друге организације које могу пружити финансијску подршку.

Презентацији пројекта су присуствовали представници Министарства културе, Министарства одрживог развоја и туризма и ЈУ Музеји и галерије Никшић.

Презентацију можете пронаћи на линку: Бедем 360

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?