Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Objavljen javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu

Objavljeno: 19.02.2018. 15:34 Autor: MPRR

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu. Korisnici podrške će podršku moći iskoristiti za nabavku sertifikovanog sjemenskog materijala ili rasada povrća od proizvođača upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala i nabavku folija za plastenike.

Podržavaju se investicije u cilju uzgoja prije svega ranog povrća, te manje zastupljenih vrsta za kojima postoji tražnja na tržištu. Uvažavajući značajan zemljišni potencijal za uzgoj povrtarskih kultura, pravilnim struktuiranjem povrtarske proizvodnje značajnije će se smanjili uvoz ovih proizvoda i eliminisati problemi u plasmanu na domaćem tržištu.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslova u momentu podnošenja Zahtjeva za podršku.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 40% vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50% za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. U odnosu na prethodnu godinu, u cilju povoljnijih uslova za unapređenje povrtarske proizvodnje uvedena je nova mjera podrške za nabavku UV 200 mikronskih folija koja iznosi 0,35€/m2, a maksimalna površina koja se podržava je 1,4 puta veća od površine plastenika;

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Nakon završetka investicije, proizvođači dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebnu dokumentaciju: dokaz o kupovini sjemenskog/sadnog materijala, dokaz o kupovini opreme, dok proizvođači rasada moraju dostaviti i izvještaj Uprave o stručnoj kontroli rasada.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. novembar 2018. godine.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-176.

Ostale mogućnosti podrške povrtarima

Povrtarima je kroz ovogodišnji Agrobudžet na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške 180 eura po hektaru povrtnjaka.

Takođe, povrtari kao i ostali poljoprivredni proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru.

Na raspolaganju su im i drugi programi podrške, koji se odnose na osiguranje proizvodnje, preradu, kopanje bunara, organsku proizvodnju i drugi.

Javni poziv za dodjelu podrske u povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu.

Zahtjev za podrsku povrtarskoj proizvodnji u 2018 godini-Obrazac 1

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?