Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Објављен јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи за 2018. годину

Објављено: 19.02.2018. 15:34 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи за 2018. годину. Корисници подршке ће подршку моћи искористити за набавку сертификованог сјеменског материјала или расада поврћа од произвођача уписаних у Регистар произвођача садног материјала и набавку фолија за пластенике.

Подржавају се инвестиције у циљу узгоја прије свега раног поврћа, те мање заступљених врста за којима постоји тражња на тржишту. Уважавајући значајан земљишни потенцијал за узгој повртарских култура, правилним структуирањем повртарске производње значајније ће се смањили увоз ових производа и елиминисати проблеми у пласману на домаћем тржишту.

Корисници подршке по овом Јавном позиву су пољопривредна газдинства, која морају бити уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и уписана у Регистар произвођача садног материјала, Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послова у моменту подношења Захтјева за подршку.

Подршка се обезбјеђује у износу до 40% вриједности инвестиције за набавку садног/сјеменског материјала доминантно заступљених врста поврћа (парадајз, паприка, лубеница, диња, краставац и купус) и до 50% за набавку садног/сјеменског материјала за узгој раног поврћа у пластеницима и за узгој мање заступљених врста поврћа на отвореном пољу. У односу на претходну годину, у циљу повољнијих услова за унапређење повртарске производње уведена је нова мјера подршке за набавку УВ 200 микронских фолија која износи 0,35€/м2, а максимална површина која се подржава је 1,4 пута већа од површине пластеника;

Укупна вриједност прихватљивих инвестиција је до 10.000 еура док пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године.

Након завршетка инвестиције, произвођачи достављају захтјев за подршку и у зависности од врсте инвестиције потребну документацију: доказ о куповини сјеменског/садног материјала, доказ о куповини опреме, док произвођачи расада морају доставити и извјештај Управе о стручној контроли расада.

Рок за достављање захтјева је 15. новембар 2018. године.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-176.

Остале могућности подршке повртарима

Повртарима је кроз овогодишњи Агробуџет на располагању подршка по хектару, кроз програм директних плаћања у биљној производњи, гдје је износ подршке 180 еура по хектару повртњака.

Такође, повртари као и остали пољопривредни произвођачи за набавку механизације могу да искористе посебну агробуџетску мјеру.

На располагању су им и други програми подршке, који се односе на осигурање производње, прераду, копање бунара, органску производњу и други.

Јавни позив за додјелу подрске у повртарској производњи за 2018. годину.

Захтјев за подрску повртарској производњи у 2018 години-Образац 1

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?