Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora spremna da učestvuje u zajedničkim mađudržavnim akcijama za čistije Jadransko more

Objavljeno: 20.02.2018. 20:54 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavle Radulović sastao se danas u Dubrovniku sa resornim ministrima Republike Hrvatske Tomislavom Ćorićem i Republike Albanije Blendijem Kosijem povodom pitanja otpada u moru.

Imajući u vidu važnost ovog pitanja, koje predstavlja sve veći problem kako na nacionalnom i prekograničnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou, ministri su razgovarali o mogućem rješenju problema otpada koji dospijeva sa kopna u more. Sve tri zemlje, kao potpisnice Barselonske konvencije, istakle su neophodnost implementacije Konvencije i Regionalnog plana upravljanja morskim otpadom na području Mediterana u cilju smanjenja količine morskog otpada u Jadranskom moru.

Ministar Radulović se tokom ministarskog sastanka osvrnuo na aktivnosti Crne Gore koje su definisane u pregovaračkoj poziciji Crne Gore za Poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promjene), koju je Vlada usvojila na sjednici od 8. februara ove godine. Takođe, istakao je važnost čiste životne sredine za potrebe turizma kao jednog od ključnih sektora u Crnoj Gori i istakao spremnost Crne Gore da učestvuje u svim zajedničkim aktivnostima država jadranske pod-regije za čistije Jadransko more i priobalje.

Ministri su saglasni da je potrebno jačati dosadašnju saradnju u okviru postojećih sporazuma i inicijativa poput Mješovite komisije za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja, Jadranske Trilaterale i EU Strategije za jadransko-jonski region, a u cilju efikasnog rješavanja pitanja morskog otpada u Jadranskom moru. Takođe, s obzirom na dostupnost EU fondova i prioritet rješavanja problematike morskog otpada, u narednom periodu će se ispitati mogućnosti finansiranja aktivnosti i projekata, prvenstveno kroz sredstva iz EU fondova, ali i putem drugih izvora sredstava, poput Globalnog fonda za životnu sredinu.

Republika Hrvatska će, kao članica Evropske unije, učiniti dodatne napore kako bi osigurala EU sredstva kroz pregovore s g. Karmenu Velom, komesarom Evropske komisije za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo tokom sljedećeg sastanka Savjeta za životnu sredinu. Takođe, Hrvatska je Crnoj Gori i Albaniji ponudila tehničku pomoć, kao i dijeljenje iskustva putem instrumenta Evropske komisije za pružanje tehničke pomoći državama koje su u procesu pristupanja EU, TAIEX Programa, u vezi sa transpozicijom, sprovođenjem i primjenom pravne tekovine EU u oblasti upravljanja otpadom i povezanim projektima.

Sljedeći operativni sastanak po pitanju morskog otpada održaće se u aprilu mjesecu u Zagrebu, dok je naredni sastanak na ministarskom nivou planiran u junu ove godine u Tirani.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?