Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора спремна да учествује у заједничким мађудржавним акцијама за чистије Јадранско море

Објављено: 20.02.2018. 20:54 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Министар одрживог развоја и туризма Црне Горе, Павле Радуловић састао се данас у Дубровнику са ресорним министрима Републике Хрватске Томиславом Ћорићем и Републике Албаније Блендијем Косијем поводом питања отпада у мору.

Имајући у виду важност овог питања, које представља све већи проблем како на националном и прекограничном, тако и на регионалном и глобалном нивоу, министри су разговарали о могућем рјешењу проблема отпада који доспијева са копна у море. Све три земље, као потписнице Барселонске конвенције, истакле су неопходност имплементације Конвенције и Регионалног плана управљања морским отпадом на подручју Медитерана у циљу смањења количине морског отпада у Јадранском мору.

Министар Радуловић се током министарског састанка осврнуо на активности Црне Горе које су дефинисане у преговарачкој позицији Црне Горе за Поглавље 27 (животна средина и климатске промјене), коју је Влада усвојила на сједници од 8. фебруара ове године. Такође, истакао је важност чисте животне средине за потребе туризма као једног од кључних сектора у Црној Гори и истакао спремност Црне Горе да учествује у свим заједничким активностима држава јадранске под-регије за чистије Јадранско море и приобаље.

Министри су сагласни да је потребно јачати досадашњу сарадњу у оквиру постојећих споразума и иницијатива попут Мјешовите комисије за заштиту вода Јадранског мора и обалних подручја, Јадранске Трилатерале и ЕУ Стратегије за јадранско-јонски регион, а у циљу ефикасног рјешавања питања морског отпада у Јадранском мору. Такође, с обзиром на доступност ЕУ фондова и приоритет рјешавања проблематике морског отпада, у наредном периоду ће се испитати могућности финансирања активности и пројеката, првенствено кроз средства из ЕУ фондова, али и путем других извора средстава, попут Глобалног фонда за животну средину.

Република Хрватска ће, као чланица Европске уније, учинити додатне напоре како би осигурала ЕУ средства кроз преговоре с г. Кармену Велом, комесаром Европске комисије за животну средину, поморство и рибарство током сљедећег састанка Савјета за животну средину. Такође, Хрватска је Црној Гори и Албанији понудила техничку помоћ, као и дијељење искуства путем инструмента Европске комисије за пружање техничке помоћи државама које су у процесу приступања ЕУ, ТАИЕX Програма, у вези са транспозицијом, спровођењем и примјеном правне тековине ЕУ у области управљања отпадом и повезаним пројектима.

Сљедећи оперативни састанак по питању морског отпада одржаће се у априлу мјесецу у Загребу, док је наредни састанак на министарском нивоу планиран у јуну ове године у Тирани.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?