Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prvi IPARD javni poziv predstavljen u Podgorici

Objavljeno: 09.03.2018. 22:11 Autor: MPRR

MPRRPrvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima detaljnije je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima sa područja Glavnog grada.

Radionicom održanom u Podgorici započeta je info – kampanja o IPARD prvom javnom pozivu koji je objavljen 28. februara, a koja će biti nastavljena i u ostalim opštinama. Cilj da se poljoprivrednim proizvođačima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške, uslovi i kriterijumi za prijavljivanje na javni poziv koji je otvoren do 15. maja, kako bi se što više poljoprivrednika uspješno prijavilo i iskoristilo veliku šansu za unapređenje proizvodnje i rast konkuretnosti.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjetili su proizvođače sa teritorije Podgorice, da se Prvi IPARD poziv odnosi na primarnu proizvodnju, i da mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€. Podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske vidine podrška iznosi čak 70%.

Predmet investicije mogu biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, zatim sistemi za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavka košnica, izgradnja ribnjaka i ostalo.

Korisnici javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom. Podrška se dodjeljuje za gotovo svaki sektor poljoprivredne proizvodnje, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani. U trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške u zavisnosti od sektora proizvodnje, proizvođači moraju imati određeni minimum proizvodnje:

Sektor proizvodnje mlijeka: 5 krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza;

Sektor proizvodnje mesa (po jednom turnusu) 30 goveda u tovu; 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; 1.000 brojlera (pilića); 100 brojlera (ćurića);

Sektor proizvodnje jaja: 2.500 koka nosilja;

Sektor voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje):

Proizvodnja voća - 0,5 ha površine zasada;

Proizvodnja povrća: 0,5 ha površine zasada na otvorenom; 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru;

Proizvodnja ratarskih kultura - 1 ha površine zasada;

Proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja - 0,3 ha površine zasada

Proizvodnja gljiva i pečurki - 0,01 ha proizvodne površine

Sektor vinogradarstva: 0,5 ha površina vinograda;

Sektor maslinarstva: 0,5 ha površina zasada;

Sektor pčelarstva: 30 pčelinjih društava;

Sektor ribarstva i akvakulture: godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe ili školjaka.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstvstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, Ministarstva.

Podsjećamo da će realizacijom IPARD-a u narednom periodu u crnogorsku poljoprivredu će biti investirano 87 miliona € - 39 iz evropskih fondova, 12 iz nacionalnog budžeta i 36 miliona € učešća proizvođača.

Naredna prezentacija IPARD javnog poziva u Danilovgradu i Nikšiću

Poljoprivredni proizvođači i svi zainteresovani sa područja opština Danilovgrad i Nikšić biće u prilici da se u ponedjeljak, 12. marta detaljnije upoznaju sa mogućnostima besovratne podrške i uslovima za prijavljivanje na javni poziv.

Prezentacije će se održati:

  • Danilovgrad, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 09:00h;
  • Nikšić, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 14:00h.

 PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?