Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Први ИПАРД јавни позив представљен у Подгорици

Објављено: 09.03.2018. 22:11 Аутор: МПРР

MPRRПрви јавни позив за коришћење средстава из ИПАРД програма бесповратне подршке црногорским пољопривредницима детаљније је представљен пољопривредним произвођачима са подручја Главног града.

Радионицом одржаном у Подгорици започета је инфо – кампања о ИПАРД првом јавном позиву који је објављен 28. фебруара, а која ће бити настављена и у осталим општинама. Циљ да се пољопривредним произвођачима на терену, у директној комуникацији, детаљније појасне могућности подршке, услови и критеријуми за пријављивање на јавни позив који је отворен до 15. маја, како би се што више пољопривредника успјешно пријавило и искористило велику шансу за унапређење производње и раст конкуретности.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја подсјетили су произвођаче са територије Подгорице, да се Први ИПАРД позив односи на примарну производњу, и да могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 10.000€ до 500.000€. Подршка износи до 60% прихватљивих трошкова. За младе фармере, испод 40 година, бесповратна подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 метара надморске видине подршка износи чак 70%.

Предмет инвестиције могу бити изградња или реконструкција објеката, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на газдинству, подизање воћњака, винограда, маслињака, заштићених простора, затим системи за коришћење обновљивих извора енергије, набавка кошница, изградња рибњака и остало.

Корисници јавног позива могу бити сва физичка и правна лица која су регистрована за бављење пољопривредом. Подршка се додјељује за готово сваки сектор пољопривредне производње, за које су постављени и специфични критеријуми, односно услови које пољопривредни произвођачи морају да задовоље да би успјешно конкурисали и били подржани. У тренутку подношења захтјева за одобравање подршке у зависности од сектора производње, произвођачи морају имати одређени минимум производње:

Сектор производње млијека: 5 крава (приплодних грла) и/или 50 оваца и/или 50 коза;

Сектор производње меса (по једном турнусу) 30 говеда у тову; 20 крмача или 100 свиња у завршном тову; 1.000 бројлера (пилића); 100 бројлера (ћурића);

Сектор производње јаја: 2.500 кока носиља;

Сектор воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље):

Производња воћа - 0,5 ха површине засада;

Производња поврћа: 0,5 ха површине засада на отвореном; 0,1 ха површине засада у заштићеном простору;

Производња ратарских култура - 1 ха површине засада;

Производња ароматичног и љековитог биља - 0,3 ха површине засада

Производња гљива и печурки - 0,01 ха производне површине

Сектор виноградарства: 0,5 ха површина винограда;

Сектор маслинарства: 0,5 ха површина засада;

Сектор пчеларства: 30 пчелињих друштава;

Сектор рибарства и аквакултуре: годишњи капацитет минимум 10 тона рибе или шкољака.

Произвођачи су информисани да се сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страници Министарствства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет страници која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у регионалним канцеларијама одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи, Министарства.

Подсјећамо да ће реализацијом ИПАРД-а у наредном периоду у црногорску пољопривреду ће бити инвестирано 87 милиона € - 39 из европских фондова, 12 из националног буџета и 36 милиона € учешћа произвођача.

Наредна презентација ИПАРД јавног позива у Даниловграду и Никшићу

Пољопривредни произвођачи и сви заинтересовани са подручја општина Даниловград и Никшић биће у прилици да се у понедјељак, 12. марта детаљније упознају са могућностима бесовратне подршке и условима за пријављивање на јавни позив.

Презентације ће се одржати:

  • Даниловград, у скупштинској сали Општине, са почетком у 09:00х;
  • Никшић, у скупштинској сали Општине, са почетком у 14:00х.

 ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?