Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret: Ministarka Damjanović i ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Anna Janković

Objavljeno: 19.03.2018. 18:37 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović susrela se danas sa ambasadorkom Republike Austrije u Crnoj Gori dr Annom Janković, sa kojom je, između ostalog, razgovarala o trenutnom statusu Regionalnog projekta – Međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ambasadorka Janković je pohvalila projekat i ukazala na značaj regionalne saradnje, koja je prioritet za zemlje Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, ona je pohvalila dosadašnje napore u cilju realizacije Instituta i iskazala punu podršku Republike Austrije projektu.

Ministarka Damjanović je kazala da je Regionu potrebna ekonomska pomoć i osnivanje Instituta bi uticalo na rast ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta, te pravljenju jedinstvene spone sa industrijom zemalja regiona. Ona se zahvalila na podršci i ukazala na izuzetnoj saradnji sa Federalnim Ministarstvom nauke, istraživanja i ekonomije Republike Austrije, čiji predstavnik je učestvovao na Forumu u Trstu, koji je Ministarstvo nauke Crne Gore organizovao u saradnji sa ICTP Institutom.

Ministarka je upoznala ambasadorku sa pripremom nacrta Memoranduma o saradnji koji treba da se potpiše na nivou predsjednika vlada. Takođe, kako je ministarka naglasila u razgovoru, u ovoj fazi projekta akcenat je na građenju kapaciteta, odnosno obuci kadra za upravljanje projektom, kao što je rađeno u slučaju projekta SESAME u Jordanu, a za šta već imamo obećanu podršku od renomiranih evropskih naučnih institucija i organizacija.

Prioritet Ministarstva nauke je, istakla je Damjanović, stvaranje inovativnog i atraktivnog ambijenta za mlade ljude, kako bi se spriječio odliv talenata i kreiralo podsticajno okruženje za rad. Na tom polju takođe želimo da sarađujemo sa Republikom Austrijom koja ima bogato iskustvo, kazala je ministarka. S tim u vezi, na sastanku je bilo više riječi o COMET-u (Centri kompetentnosti za izvrsnost u tehnologijama - inovacije u oblasti životne sredine, ICT-ja, razvoja ljudskih resursa, prirodnih nauke, materijala i proizvodnje, mobilnosti, bezbjednosti, energije I svemira). COMET ima saradnju sa 45 zemalja, nacionalni je kontakt u Austriji za Horizont 2020, a ciljne grupe sa kojima rade su: mala i srednja preduzeća, centri izvrsnosti i istraživački centri.

Ministarstvo nauke ostvaruje izuzetno uspješnu bilateralanu saradnju sa Federalnim Ministarstvom nauke, istraživanja i ekonomije Republike Austrije, posebno nakon Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, potpisanog 10. juna 2009. godine u Podgorici.

Po osnovu Konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Austrije, četiri puta su naši naučnici radili sa austrijskim kolegama na zajedničkim projektima, razmjenili znanja i iskustva. Prva tri konkursa su završena sa ukupno 24 odobrena projekta, dok je četvrti konkurs u toku, sa ukupno 10 odobrenih projekta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?