Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za visoko obrazovanje

Objavljeno: 30.03.2018. 14:33 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U prostorijama Ministarstva prosvjete danas je održana konstitutivna sjednica Savjeta za visoko obrazovanje. Sjednici su prisustvovali prof. dr Srđan Stanković, predsjednik Savjeta, prof. dr Milan Marković, član, prof. dr Milan Lakićević, član, prof. dr Milica Vukotić, član, Mubera Kurpejović, član, Vlastimir Golubović, član i Marko Pešić, član.

Na sjednici je vođen razgovor o stanju u visokom obrazovanju, s posebnim osvrtom na implementaciju mehanizama obezbjeđenja kvaliteta kao i na eksternu evaluaciju ustanova visokog obrazovanja koju sprovodi EUA – IEP.

Kao jedan od prvih zadataka iz svoje nadležnosti Savjet je prepoznao analizu postojećih kriterijuma i uslova za izbor u akademska zvanja koja su obavezujuća za sve ustanove visokog obrazovanja koje imaju status Univerziteta. Savjet je po ovom pitanju zaključio da treba što prije pristupiti izradi novih kriterijuma za izbor u akademska zvanja, koristeći najbolju uporednu praksu.

Savjet za visoko obrazovanje imenovala je Skupština Crne Gore 1. marta 2018. godine, na prijedlog Vlade, a u nadležnost Savjeta spadaju poslovi unapređivanja i razvoja visokog obrazovanja poput: analiziranja stanja i dostignuća u visokom obrazovanju, davanja stručnih prijedloga Ministarstvu i Vladi Crne Gore, davanja mišljenja na prijedlog strategije razvoja visokog obrazovanja.

Savjet, takođe, propisuje uslove i kriterijuma za izbor u akademska zvanja, daje mišljenje o visini sredstava za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i studenata na tim ustanovama za svaku studijsku godinu, o broju studenata i visini sredstava za finansiranje studenata na studijskim programima od javnog interesa na privatnim ustanovama visokog obrazovanja za svaku studijsku godinu, kao i mišljenje na propise iz oblasti visokog obrazovanja.

Savjet će intenzivno raditi na uspostavljanju tijesne saradnje sa ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori u cilju pružanja stručne podrške u unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i implementaciji najbolje prakse u ovoj oblasti.

Savjet za visoko obrazovanje

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?