Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конститутивна сједница Савјета за високо образовање

Објављено: 30.03.2018. 14:33 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У просторијама Министарства просвјете данас је одржана конститутивна сједница Савјета за високо образовање. Сједници су присуствовали проф. др Срђан Станковић, предсједник Савјета, проф. др Милан Марковић, члан, проф. др Милан Лакићевић, члан, проф. др Милица Вукотић, члан, Мубера Курпејовић, члан, Властимир Голубовић, члан и Марко Пешић, члан.

На сједници је вођен разговор о стању у високом образовању, с посебним освртом на имплементацију механизама обезбјеђења квалитета као и на екстерну евалуацију установа високог образовања коју спроводи ЕУА – ИЕП.

Као један од првих задатака из своје надлежности Савјет је препознао анализу постојећих критеријума и услова за избор у академска звања која су обавезујућа за све установе високог образовања које имају статус Универзитета. Савјет је по овом питању закључио да треба што прије приступити изради нових критеријума за избор у академска звања, користећи најбољу упоредну праксу.

Савјет за високо образовање именовала је Скупштина Црне Горе 1. марта 2018. године, на приједлог Владе, а у надлежност Савјета спадају послови унапређивања и развоја високог образовања попут: анализирања стања и достигнућа у високом образовању, давања стручних приједлога Министарству и Влади Црне Горе, давања мишљења на приједлог стратегије развоја високог образовања.

Савјет, такође, прописује услове и критеријума за избор у академска звања, даје мишљење о висини средстава за финансирање јавних установа високог образовања и студената на тим установама за сваку студијску годину, о броју студената и висини средстава за финансирање студената на студијским програмима од јавног интереса на приватним установама високог образовања за сваку студијску годину, као и мишљење на прописе из области високог образовања.

Савјет ће интензивно радити на успостављању тијесне сарадње са установама високог образовања у Црној Гори у циљу пружања стручне подршке у унапређењу квалитета високог образовања и имплементацији најбоље праксе у овој области.

Савјет за високо образовање

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?