Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Generalni direktor Dajković na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 05.04.2018. 02:37 Autor: mku
Danas je u Sarajevu održan sastanak Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope –unapređenje kulture za održivi razvoj, na kome je učestvovala crnogorska delegacija, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Aleksandar Dajković. Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća država, definisala je saradnju u oblasti muzejske djelatnost kao prioritet svog predsjedavanja.Sastanku, kojim je predsjedavao ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, prisustvovali su predstavnici UNESCO, Savjeta Evrope i Evropske komisije. Aleksandar Dajković je u svom obraćanju istakao značaj regionalne saradnje i uspješnost zajedničkih projekata, a istakao je i ulogu saradnje sa pomenutim međunarodnim organizacijama. Dajković je takođe istakao spremnost Crne Gore da u kontinuitetu podržava jačanje regionalne saradnje, što potvrđuje i spremnost Vlade Crne Gore da pomogne saniranje klizišta na Tjentištu, spomen obilježju koje je simbol zajedničke borbe država bivše Jugoslavije za slobodu i uzivišene ideale.

Prioritetna tema predsjedavanja Bosne i Hercegovine jesteuloga muzeja u savremenim društvima Jugoistočne Evrope, ne samo kroz njihovu ulogu u očuvanju i valorizaciji pokretne kulturne baštine koju čuvaju, već i kroz najbolju moguću promociju kulturnog diverzitetaovog regiona. Deklaracijom se ističe da je očuvanje kulturnog i prirodnog diveziteta ključni prioritet u državama Regiona, što je u skladu sa Ohridskom regionalnom strategijom o kulturnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, koja bi trebalo da bude ključni dokument u kulturnim politikama Jugoistočne Evrope. U skladu sa temom konferencije, organizatori podsjećaju da se kulturni i prirodni diverzizet upravo može valorizovati i kroz pravilan odnos prema muzejima, postavkama i muzejskim zbirkama, a posebno uvođenjem novih tehnologija, digitalizacije i popisa muzejskog materijala u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima.

Deklaracija referiše ne samo na značaj kulturnog diverziteta, već i na intersektorsku saradnju sektora kulture sa srodnim sektorima, koja može pomoći u dostizanju Agende održivog razvoja 2030. Takođe, posebno se naglašava značaj 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasljeđa. Posebno je istaknuto i jačanje saradnje u oblasti brobe protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima, kao i razmjena stručnjaka i najboljih praksi, kako bi se dostigao održivi razvoj u oblasti kulturne zasnovan na pravilnom odnosu prema očuvanju nasljeđa.

Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope predstavlja regionalno tijelo koje svojim djelovanjem osnažuje kulturno povezivanje država regiona u oblasti kulture. Formiran 2005. godine na sastanku u Kopenhagenu, ovaj regionalni savjet danas ima 12 punopravnih država članica i dvije države usvojstvu posmatrača, čiji se ministri kulture sastaju svakegodine, kako bi izvjestavali o sprovođenju zajedničkih projekata i programa. Pored Crne Gore, države članice Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Status države posmatrača imaju Italija i Austrija, dok Kosovo u okviru određenih zasijedanja ima status specijalnog gosta.


mku
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?