Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Otvoren Dom za stare „Pljevlja“

Objavljeno: 11.04.2018. 23:23 Autor: mrss
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, u saradnji sa brojnim donatorima otvorili su danas, 11.04.2018. godine Dom starih „Pljevlja“.

Na ceremoniji otvaranja Doma starih u Pljevljima govorili su i Kenana Strujić, direktorica JU Dom starih „Pljevlja, Mirko Đačić, predsjednik Opštine Pljevlja, Hermann Spitz, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Anne-Christine Eriksson, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2.812.816,00€, od čega je iznos od 1.918.000,00€ obezbijeđen iz donacija.

Glavni donator je Evropska unija, a značajan finansijski doprinos pružili su Vlada Sjedinjenih Država i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske. Program je snažno podržan od strane Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice - UNHCR i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi - OEBS.

Četiri partnerske zemlje (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska) uspostavile su veliki broj bilateralnih i regionalnih radnih grupa, uz značajnu podršku UNHCR-a, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, djelujući u skladu sa dogovorenim okvirom. Implementacija Regionalnog stambenog programa zatvoriće poglavlje o raseljenju na teritoriji bivših jugoslovenskih republika.

Preko Regionalnog stambenog programa za Crnu Goru obezbeđena su sredstva za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica (1.177 domaćinstava) koja pripadaju najugroženijim kategorijama (osobe smeštene u neformalnim kolektivnim centrima i ugroženim osobama u privatnom smještaju, sa posebnim naglaskom na kamp Konik) .

Kroz ovaj program planirana je: izgradnja 907 stambenih jedinica; isporuka građevinskog materijala za 120 stambenih jedinica; izgradnja 50 kuća; 68 jedinica u Domu za stare u Pljevljima. kupovinu stambenih jedinica u opštini Herceg Novi sa mogućnošću proširenja projekta na druge primorske opštine, rekonstrukciju postojećih vojnih objekata - Vojni kompleks Trebjesa za izgradnju kuće za starije i osobe sa invaliditetom u opštini Nikšić. Ukupna vrednost projekta je 27.696 miliona eura. Crna Gora doprinosi sa 15% ili 4.154 miliona eura. Ukupna neplaćena sredstva iznose 23.542 miliona eura.












PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?