Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Отворен Дом за старе „Пљевља“

Објављено: 11.04.2018. 23:23 Аутор: мрсс
Потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић и министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић, у сарадњи са бројним донаторима отворили су данас, 11.04.2018. године Дом старих „Пљевља“.

На церемонији отварања Дома старих у Пљевљима говорили су и Кенана Струјић, директорица ЈУ Дом старих „Пљевља, Мирко Ђачић, предсједник Општине Пљевља, Херманн Спитз, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ, Анне-Цхристине Ерикссон, регионални представник УНХЦР-а за југоисточну Еуропу.

Укупна вриједност овог пројекта износи 2.812.816,00€, од чега је износ од 1.918.000,00€ обезбијеђен из донација.

Главни донатор је Европска унија, а значајан финансијски допринос пружили су Влада Сједињених Држава и владе Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске. Програм је снажно подржан од стране Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице - УНХЦР и Организације за сигурност и сарадњу у Европи - ОЕБС.

Четири партнерске земље (Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска) успоставиле су велики број билатералних и регионалних радних група, уз значајну подршку УНХЦР-а, ОЕБС-а и других међународних организација, дјелујуц́и у складу са договореним оквиром. Имплементација Регионалног стамбеног програма затвориц́е поглавље о расељењу на територији бивших југословенских република.

Преко Регионалног стамбеног програма за Црну Гору обезбеђена су средства за рјешавање стамбеног питања за 6.063 лица (1.177 домац́инстава) која припадају најугроженијим категоријама (особе смештене у неформалним колективним центрима и угроженим особама у приватном смјештају, са посебним нагласком на камп Коник) .

Кроз овај програм планирана је: изградња 907 стамбених јединица; испорука грађевинског материјала за 120 стамбених јединица; изградња 50 куц́а; 68 јединица у Дому за старе у Пљевљима. куповину стамбених јединица у општини Херцег Нови са могуц́ношц́у проширења пројекта на друге приморске општине, реконструкцију постојец́их војних објеката - Војни комплекс Требјеса за изградњу куц́е за старије и особе са инвалидитетом у општини Никшиц́. Укупна вредност пројекта је 27.696 милиона еура. Црна Гора доприноси са 15% или 4.154 милиона еура. Укупна неплац́ена средства износе 23.542 милиона еура.












ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?