Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Institutu za bolesti djece KCCG pušten u rad aparat za magnetnu rezonacu

Objavljeno: 10.04.2018. 20:36 Autor: PR služba
U Kliničkom centru Crne Gore danas je svečano pušten u rad aparat za magnetnu rezonacu (MR) od 1,5T najnovije generacije, koji je instaliran je na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece. Vrijednost aparata je preko 500.000,00€ bez PDV-a, a 400.000,00€ obezbijedio je dr Nikholas Alisse sa svojim poslovnim partnerima iz Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE), dok je preostali iznos obezbijeđen iz sredstava KCCG.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović na svečanosti priličenoj tim povodom kazao je da će pregledi magnetnom rezonancom omogućiti jasnu i preciznu dijagnostiku i planiranje tretmana djeteta.
- Najveći benefit ovog magneta je što će obezbijediti bolje uslove za liječenje djece, u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, te skraćenja procesa liječenja. Pregledi će biti kvalitetniji, postavljanje dijagnoze preciznije, komfor veći, a vrijeme snimanja kraće. Budućnost u pedijatrijskoj radiologiji je primjena ultrazvuka i MR dijagnostike koje su potpuno neškodljive, a ovaj aparat je realnost koja će od danas biti dostupna u Institutu za bolesti djece ovdje u Podgorici, istakao je ministar Hrapović.
Prioriteti crnogorskog zdravstva, kako je rekao, su obezbjeđivanje sveobuhvatne, dostupne i visoko kvalitetne zdravstvene zaštite, a u ispunjavanju tih ciljeva neophodno je pratiti i savremene tehnologije, kako bi išli u korak sa standardima. Tako je samo u prošloj godini, u izgradju, adaptaciju i renoviranje objekata zdravstvenih ustanova uloženo oko 3,1 milion eura, a za kupovinu opreme opredijeljeno gotovo 12 miliona , od čega je jedan dio iskorišćen, a ostatak će biti realizovan u ovoj godini.
- Ipak, živimo u ekonomski izazovnim vremenima i vodimo konstantnu borbu sa problemima koji ne zaobilaze ni najrazvijenije države sa daleko većim budžetima nego što je naš, pa nam je zato pomoć društveno odgovornih pojedinaca i kompanija od velikog značaja. Donacijama vrijednim više od milion i po eura u prošloj godini, Klinički centar je rekonstrukcijama značajno promijenio svoju unutrašnjost i sada pruža veći osjećaj komfora našim pacijentima. A svakako najznačajnija pojedinačna donacija od 400 hiljada eura jeste magnetna rezonanca za Institut za bolesti djece, pa koristim priliku da se još jednom zahvalim našim prijateljima iz Ujedinjenih arapskih emirata, koji su omogućili da od danas crnogorski mališani imaju svjetski standard liječenja u svojoj zemlji, a zaposleni u zdravstvenom sistemu bolje uslove za odgovoran i posvećen rad koji obavaljaju, zaključio je ministar zdravlja.
Direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević navela je da na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima oko 3000 djece, kao i da Institutut za bolesti djece vrši pregled na magnetnoj rezonanci za svu djecu iz Crne Gore, kojima je potrebna. Dosadašnji aparat za magnetnu rezonancu star je više od 10 godina i bio je podložan čestim kvarovima. Bio je, takođe, neadekvatan i spor za potrebe koje iziskuje dijagnostika, naročito vunarabilne kategorije djece.
- Želim da podsjetim da smo uz nabavku novog magneta, sredstvima obezbijeđenim iz budžeta, nabavili i neophodnu prateću opremu kao što je aparat za anesteziju. Ovaj aparat neophodan je prilikom dijagnostike najzahtjevnije djece kao što su djeca sa posebnim potrebama, djeca sa autizmom, mala djeca i neonatusi. Sada više neće biti potrebe da se prilikom dijagnostike vunarabilne kategorije djece, snimanja ponavljaju više puta ili da budu obavljana na aparatima u Centru za radiološku dijagnostiku. Upravo zbog neadekvatne pripreme oko 37% mališana je više puta ponavljalo pregled a njih 10% nije završilo pregled u našoj ustanovi, istakla je Kovačević.
Gospodin Alis je podsjetio da je inicijativa za nabavku aparata pokrenuta u septembru prošle godine tokom posjete crnogorske delegacije UAE.
- Drago mi je što smo obezbijedilii bolji život za djecu Crne Gore i što više neće morati da idu da se liječe van zemlje. Aparat koji je dobio KCCG ne postoji u državama u okruženju, rekao je Alis, dodajući da je ova donacija samo početak I da se nada da će njegova zemlja pomagati Crnoj Gori ubuduće još više.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?