Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Институту за болести дјеце КЦЦГ пуштен у рад апарат за магнетну резонацу

Објављено: 10.04.2018. 20:36 Аутор: ПР служба
У Клиничком центру Црне Горе данас је свечано пуштен у рад апарат за магнетну резонацу (МР) од 1,5Т најновије генерације, који је инсталиран је на Одјељењу за радиолошку дијагностику Института за болести дјеце. Вриједност апарата је преко 500.000,00€ без ПДВ-а, а 400.000,00€ обезбиједио је др Никхолас Алиссе са својим пословним партнерима из Уједињених арапских Емирата (УАЕ), док је преостали износ обезбијеђен из средстава КЦЦГ.
Министар здравља др Кенан Храповић на свечаности приличеној тим поводом казао је да ће прегледи магнетном резонанцом омогућити јасну и прецизну дијагностику и планирање третмана дјетета.
- Највећи бенефит овог магнета је што ће обезбиједити боље услове за лијечење дјеце, у циљу превенције и раног откривања болести, те скраћења процеса лијечења. Прегледи ће бити квалитетнији, постављање дијагнозе прецизније, комфор већи, а вријеме снимања краће. Будућност у педијатријској радиологији је примјена ултразвука и МР дијагностике које су потпуно нешкодљиве, а овај апарат је реалност која ће од данас бити доступна у Институту за болести дјеце овдје у Подгорици, истакао је министар Храповић.
Приоритети црногорског здравства, како је рекао, су обезбјеђивање свеобухватне, доступне и високо квалитетне здравствене заштите, а у испуњавању тих циљева неопходно је пратити и савремене технологије, како би ишли у корак са стандардима. Тако је само у прошлој години, у изградју, адаптацију и реновирање објеката здравствених установа уложено око 3,1 милион еура, а за куповину опреме опредијељено готово 12 милиона , од чега је један дио искоришћен, а остатак ће бити реализован у овој години.
- Ипак, живимо у економски изазовним временима и водимо константну борбу са проблемима који не заобилазе ни најразвијеније државе са далеко већим буџетима него што је наш, па нам је зато помоћ друштвено одговорних појединаца и компанија од великог значаја. Донацијама вриједним више од милион и по еура у прошлој години, Клинички центар је реконструкцијама значајно промијенио своју унутрашњост и сада пружа већи осјећај комфора нашим пацијентима. А свакако најзначајнија појединачна донација од 400 хиљада еура јесте магнетна резонанца за Институт за болести дјеце, па користим прилику да се још једном захвалим нашим пријатељима из Уједињених арапских емирата, који су омогућили да од данас црногорски малишани имају свјетски стандард лијечења у својој земљи, а запослени у здравственом систему боље услове за одговоран и посвећен рад који обаваљају, закључио је министар здравља.
Директорица Клиничког центра Зорица Ковачевић навела је да на годишњем нивоу потребу за овим видом дијагностике има око 3000 дјеце, као и да Институтут за болести дјеце врши преглед на магнетној резонанци за сву дјецу из Црне Горе, којима је потребна. Досадашњи апарат за магнетну резонанцу стар је више од 10 година и био је подложан честим кваровима. Био је, такође, неадекватан и спор за потребе које изискује дијагностика, нарочито вунарабилне категорије дјеце.
- Желим да подсјетим да смо уз набавку новог магнета, средствима обезбијеђеним из буџета, набавили и неопходну пратећу опрему као што је апарат за анестезију. Овај апарат неопходан је приликом дијагностике најзахтјевније дјеце као што су дјеца са посебним потребама, дјеца са аутизмом, мала дјеца и неонатуси. Сада више неће бити потребе да се приликом дијагностике вунарабилне категорије дјеце, снимања понављају више пута или да буду обављана на апаратима у Центру за радиолошку дијагностику. Управо због неадекватне припреме око 37% малишана је више пута понављало преглед а њих 10% није завршило преглед у нашој установи, истакла је Ковачевић.
Господин Алис је подсјетио да је иницијатива за набавку апарата покренута у септембру прошле године током посјете црногорске делегације УАЕ.
- Драго ми је што смо обезбиједилии бољи живот за дјецу Црне Горе и што више неће морати да иду да се лијече ван земље. Апарат који је добио КЦЦГ не постоји у државама у окружењу, рекао је Алис, додајући да је ова донација само почетак И да се нада да ће његова земља помагати Црној Гори убудуће још више.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?