Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena rekonstruisana pedijatrijska Služba u Domu zdravlja Kotor

Objavljeno: 13.04.2018. 15:41 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović, svečano su pustili u rad rekonstruisani prostor pedijatrijske službe u okviru Doma zdravlja Kotor.
Na svečanosti upriličenoj tim povodom ministar Hrapović je kazao da će ubuduće mališani sa ovog područja boraviti u novom, modernom prostoru, a ljekari raditi u kvalitetnijim uslovima na savremenoj opremi za liječenje najmlađih pacijenata. 
- Investicijom vrijednom oko 100 hiljada eura obuhvaćena je kompletna rekonstrukcija sanitarnih prostorija, zamijenjene su sve instalacije, izrađen je novi plafon i najsavremeniji medicinski pod. Kompletan prostor od oko 330m2 opremljen je novim mobilijarom i medicinskim aparatima. Takođe, izvršena je rekonstrukcija prilaza pedijatrijskoj službi, istakao je ministr Hrapović.
Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore, kroz aktivnosti Ministarstva zdravlja, u kontinuitetu radi na unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga, kroz prostorno i tehnološko osavremenjavanje i stručno usavršavanje kadra. 
- Svjedoci ste koliko je pomaka napravljeno u tom pravcu. U kontinuitetu se nabavlja savremena medicinska oprema za precizniju i kvalitetniju djagnostiku i liječenje za sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori. Tako je za nabavku savremene medicinske opreme za Opštu bolnicu Kotor opredijeljeno preko 90.000 eura. Za Dom zdravlja opredijeljeno je oko 30.000 eura za nabavku neophodne medicinske opreme. Za Specijalnu bolnicu Risan kroz realizaciju druge faze projekta “Energetska efikasnost” kao jedan od prioriteta za 2019. Godinu planirana je investicija od 100.000 eura za postavljanje toplotno izolacione fasade na bolnici. Za nabavku CT Skenera za SB Risan opredijeljena su sredstva i u toku je tenderska procedura za nabavku najsavremenijeg skenera u vrijednosti od 350.000,00 eura. Za Specijalnu bolnicu Dobrota smo kroz kapitalni budžet za 2019. Godinu kandidovali: dogradnju potkrovlja bolnice za radnu terapiju u iznosu od 115.000,00 eura i za kompletnu sanaciju i adaptaciju objekta za sudske pacijente u iznosu od 130.000,00 eura. Širom Crne Gore se rekonstruišu zdravstvene ustanove kako bi našim pacijentima bilo komfornije dok borave u njima, a edukacija naših ljekara se obavlja na organizovan i uređen način i u nju se ulaže značajan iznos sredstava, naveo je ministar Hrapović. 
Postignute rezultate, kako je kazao ministar Hrapović, prepoznale su i renomirane međunarodne organzacije, pa je tako crnogorski zdravstveni sistem napravio pomak na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa za devet mjesta.
Direktor Kumburović naveo je da je rekonstrukciju pedijatrijske službe najvećim dijelom finansirao Dom zdravlja Kotor, zahvaljujući racionalnom korišćenju budžetskih sredstava i uspješnom poslovanju. 
- Ostatak sredstava obezbijeđen je iz donacija privatnih kompanija, kojima se ovim putem u ime zaposlenih, ali prije svega naših malih pacijenata zbog kojih smo sve ovo i radili, najsrdačnije zahvaljujem, rekao je dr Kumburović.
On je naglasio da menadžment Doma zdravlja Kotor, zajedno sa svim zaposlenima, sa puno entuzijazma i profesionalizma unapređuje, dograđuje i čuva Dom zdravlja. U okviru svojih redovnih aktivnosti,kako je naveo dr Kumburović, urađena je analiza stanja i potreba unapređenja sistema primarne zdravstvene zaštite, koja je pokazala da su tehnički i kadrovski kapaciteti ustanove zadovoljavajući. 
- Da radimo dobro potvrđuju pohvale koje svakodnevno dobijamo od naših sugrađana, koje su nam motivacija da nastavimo putem razvoja i napretka naše ustanove. Međutim, savremeni tokovi života i rada, iskustva iz regiona i standardi EU, zahtijevali su dodatnu pažnju i posvećenost u radu na promociji usluga i razvijanju odnosa povjerenja i sigurnosti svih korisnika zdravstvene zaštite, kako bi već pri prvom susretu roditelja i djece sa uslugama primarne zdravstvene zaštite stekli taj osjećaj i tokom cijelog života zadržali i razvijali taj odnos. Sada je renovinari prostor opremljen u periodu stavljanja u funkciju JZU 1982. godine i od tog perioda nije bilo značajnijih ulaganja u smislu osavremenjivanja. Nova, savremena pedijatrijska služba, samo je jedan od vrijednih projekata koje smo uspješno završili proteklih godina i samo jedan u nizu koje planiramo da realizujemo u narednom periodu. U kontinuitetu se radi i radiće se na osavremenjavanju prostora, modernizaciji medicinske opreme i stručnom usavršavanju medicinskog kadra. Danas je Dom zdravlja Kotor savremena zdravstvena ustanova, koja, u skladu sa najnovijim medicinskim trendovima i doktrinama pruža visok nivo zdravstvenih usluga. Nastavićemo sa puno entuzijazma i profesionalizma da unaprjeđujemo uslove i znanje, uključujući svakog zdravstvenog radnika i ljekara u aktivnosti koje sprovodimo i naravno motivišemo ih da još bolje rade, istakao je dr Kumburović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?