Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена реконструисана педијатријска Служба у Дому здравља Котор

Објављено: 13.04.2018. 15:41 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља др Кенан Храповић и директор Дома здравља Котор др Игор Кумбуровић, свечано су пустили у рад реконструисани простор педијатријске службе у оквиру Дома здравља Котор.
На свечаности уприличеној тим поводом министар Храповић је казао да ће убудуће малишани са овог подручја боравити у новом, модерном простору, а љекари радити у квалитетнијим условима на савременој опреми за лијечење најмлађих пацијената. 
- Инвестицијом вриједном око 100 хиљада еура обухваћена је комплетна реконструкција санитарних просторија, замијењене су све инсталације, израђен је нови плафон и најсавременији медицински под. Комплетан простор од око 330м2 опремљен је новим мобилијаром и медицинским апаратима. Такође, извршена је реконструкција прилаза педијатријској служби, истакао је министр Храповић.
Према његовим ријечима, Влада Црне Горе, кроз активности Министарства здравља, у континуитету ради на унапређењу квалитета здравствених услуга, кроз просторно и технолошко осавремењавање и стручно усавршавање кадра. 
- Свједоци сте колико је помака направљено у том правцу. У континуитету се набавља савремена медицинска опрема за прецизнију и квалитетнију дјагностику и лијечење за све здравствене установе у Црној Гори. Тако је за набавку савремене медицинске опреме за Општу болницу Котор опредијељено преко 90.000 еура. За Дом здравља опредијељено је око 30.000 еура за набавку неопходне медицинске опреме. За Специјалну болницу Рисан кроз реализацију друге фазе пројекта “Енергетска ефикасност” као један од приоритета за 2019. Годину планирана је инвестиција од 100.000 еура за постављање топлотно изолационе фасаде на болници. За набавку ЦТ Скенера за СБ Рисан опредијељена су средства и у току је тендерска процедура за набавку најсавременијег скенера у вриједности од 350.000,00 еура. За Специјалну болницу Доброта смо кроз капитални буџет за 2019. Годину кандидовали: доградњу поткровља болнице за радну терапију у износу од 115.000,00 еура и за комплетну санацију и адаптацију објекта за судске пацијенте у износу од 130.000,00 еура. Широм Црне Горе се реконструишу здравствене установе како би нашим пацијентима било комфорније док бораве у њима, а едукација наших љекара се обавља на организован и уређен начин и у њу се улаже значајан износ средстава, навео је министар Храповић. 
Постигнуте резултате, како је казао министар Храповић, препознале су и реномиране међународне органзације, па је тако црногорски здравствени систем направио помак на листи Европског здравственог потрошачког индекса за девет мјеста.
Директор Кумбуровић навео је да је реконструкцију педијатријске службе највећим дијелом финансирао Дом здравља Котор, захваљујући рационалном коришћењу буџетских средстава и успјешном пословању. 
- Остатак средстава обезбијеђен је из донација приватних компанија, којима се овим путем у име запослених, али прије свега наших малих пацијената због којих смо све ово и радили, најсрдачније захваљујем, рекао је др Кумбуровић.
Он је нагласио да менаџмент Дома здравља Котор, заједно са свим запосленима, са пуно ентузијазма и професионализма унапређује, дограђује и чува Дом здравља. У оквиру својих редовних активности,како је навео др Кумбуровић, урађена је анализа стања и потреба унапређења система примарне здравствене заштите, која је показала да су технички и кадровски капацитети установе задовољавајући. 
- Да радимо добро потврђују похвале које свакодневно добијамо од наших суграђана, које су нам мотивација да наставимо путем развоја и напретка наше установе. Међутим, савремени токови живота и рада, искуства из региона и стандарди ЕУ, захтијевали су додатну пажњу и посвећеност у раду на промоцији услуга и развијању односа повјерења и сигурности свих корисника здравствене заштите, како би већ при првом сусрету родитеља и дјеце са услугама примарне здравствене заштите стекли тај осјећај и током цијелог живота задржали и развијали тај однос. Сада је реновинари простор опремљен у периоду стављања у функцију ЈЗУ 1982. године и од тог периода није било значајнијих улагања у смислу осавремењивања. Нова, савремена педијатријска служба, само је један од вриједних пројеката које смо успјешно завршили протеклих година и само један у низу које планирамо да реализујемо у наредном периоду. У континуитету се ради и радиће се на осавремењавању простора, модернизацији медицинске опреме и стручном усавршавању медицинског кадра. Данас је Дом здравља Котор савремена здравствена установа, која, у складу са најновијим медицинским трендовима и доктринама пружа висок ниво здравствених услуга. Наставићемо са пуно ентузијазма и професионализма да унапрјеђујемо услове и знање, укључујући сваког здравственог радника и љекара у активности које спроводимо и наравно мотивишемо их да још боље раде, истакао је др Кумбуровић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?