Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Trgovinske olakšice u okviru STO pregleda trgovinskih politika Crne Gore

Objavljeno: 13.04.2018. 17:48 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Reforme vezane za trgovinske olakšice predstavljaju jednu od oblasti u kojoj je ostvaren najveći napredak istaknuto je na sastancima Tijela za pregled trgovinskih politika koji su povodom Prvog Pregleda trgovinskih politika Crne Gore u okviru Svjetske trgovinske organizacije, održani u periodu 11. – 13. aprila 2018. godine, u Ženevi. 

U okviru izlaganja 28 zemalja članica STO-a, veoma pozitivno je ocijenjen napredak koji je Crna Gora ostvarila u implementaciji koncepta trgovinskih olakšica, a koji se između ostalog ogleda u ratifikaciji STO Sporazuma o trgovinskim olakšicama i CEFTA Dodatnog Protokola 5, uspostavljanju Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice i nedavnom usvajanju Strategije trgovinskih olakšica 2018-2022. 

Ohrabrujuće poruke u tome su značajnije jer dolaze od strane zemalja članica koje su predvodnice ovog koncepta, kao što su Sjedinjene Američke Države koje su ovom prilikom istakle da je Crna Gora još jednom dokazala lidersku poziciju u dijelu implementacije reformi za olakšanje trgovine i izrazile zainteresovanost za produbljivanje saradnje i prezentovanje iskustva Crne Gore u okviru STO Komiteta za trgovinske olakšice. 

Pored Sjedinjenih Američkih Država, i druge zemlje članice, kao što su Evropska Unija, Kanada, Brazil, Kina, Kosta Rika, Albanija, Moldavija, Tajland, Singapur i druge, iskazale su interesovanje za mjere predviđene Strategijom trgovinskih olakšica i izrazile pozitivne impresije za napore koje Crna Gora ulaže u ovoj oblasti.      
   
STO Pregled trgovinskih politika predstavlja proces analiziranja i evaluacije svih trgovinskih i politika povezanih sa trgovinom, i za zemlje veličine Crne Gore, sprovodi se jednom u šest godina. 
  
PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?