Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Politika koju promoviše Alijansa počiva na jačanju evropskih vrijednosti

Objavljeno: 07.05.2018. 20:42 Autor: MOD

O članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona baštini. NATO i evropske integracije su dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković na godišnjem Free Market Road Show koji je, u okviru posjete Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica organizovao Austrijski ekonomski centar (Austrian Economic Center, AEC).

Bošković se, govoreći na panelu posvećenom vezi NATO članstva i evropskih vrijednosti, osvrnuo na period trasiranja i definisanja spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore nakon obnove državnosti, kao i na izazove u dostizanju NATO kriterijuma, pogotovo u procesu  reforme sistema odbrane.

Ministar je kazao da ulazak u NATO predstavlja jedan od najznačajnijih momenata u novijoj crnogorskoj istoriji, da je riječ o civilizacijskom iskoraku koji je donio mnoge benefite, ali i nove vrijednosti na društveno-ekonomskom planu.       

On je istakao da postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju značajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitičkog cilja naše zemlje – članstva u EU.

„NATO integracije podstiču EU integracije. Politika koju promoviše Alijansa počiva na jačanju evropskih vrijednosti. U prilog tome govori činjenica da je saradnja Saveza sa EU visoko pozicionirana na NATO agendi. Bez koherentnog i usklađenog pristupa ove dvije najrazvijenije međunarodne organizacije, nemoguće je govoriti o stabilnom međunarodnom okruženju”, kazao je ministar Bošković.

On je podvukao da se Crna Gora snažno zalaže za politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice, posebno zbog istorijske nestabilnosti regiona Zapadnog Balkana. „Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su veoma značajni kriterijumi za NATO i EU. Bez stabilnosti regiona nije moguće govoriti o integracijama u porodicu evropskih država“, istakao je Bošković.

Ministar je podsjetio da pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u mirovnim misijama pod  okriljem Evropske unije, u misiji ATALANTA u vodama Somalije, od 2010. godine i u misiji EUTM u Maliju, od 2014. godine.

Uvodna izlaganja imali su Barbara Kolm (Barbara Colm), direktorka AEC-a, i dr Veselin Vukotić, rektor UDG-a, dok je, pored ministra Boškovića, na panelu učestvovao predsjednik Savjeta Javnog servisa, mr Ivan Jovetić.

Jedanaesti godišnji Road Show, čija je tema “Vrijednosti, koje vrijednosti?”(Values, what values?), a koji u saradnji sa oko 100 vodećih think - tank kompanija i evropskih univerziteta organizuje Austrijski ekonomski centar (AEC), obilazi tokom aprila i maja 40 gradova širom Evrope, među kojima je i Podgorica.

modmod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?