Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Политика коју промовише Алијанса почива на јачању европских вриједности

Објављено: 07.05.2018. 20:42 Аутор: МОД

О чланству у НАТО није могуће говорити изоловано и ван контекста Европске уније и вриједности које она баштини. НАТО и европске интеграције су два комплементарна процеса, са циљем стварања јаког система колективне безбједности, као гаранта мира и просперитета међународне заједнице, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић на годишњем Фрее Маркет Роад Схоw који је, у оквиру посјете Подгорици, на Универзитету Доња Горица организовао Аустријски економски центар (Аустриан Ецономиц Центер, АЕЦ).

Бошковић се, говорећи на панелу посвећеном вези НАТО чланства и европских вриједности, осврнуо на период трасирања и дефинисања спољнополитичких циљева Црне Горе након обнове државности, као и на изазове у достизању НАТО критеријума, поготово у процесу  реформе система одбране.

Министар је казао да улазак у НАТО представља један од најзначајнијих момената у новијој црногорској историји, да је ријеч о цивилизацијском искораку који је донио многе бенефите, али и нове вриједности на друштвено-економском плану.       

Он је истакао да постигнути резултати и лекције савладане на евроатлантском путу, представљају значајно искуство на путу остварења другог спољнополитичког циља наше земље – чланства у ЕУ.

„НАТО интеграције подстичу ЕУ интеграције. Политика коју промовише Алијанса почива на јачању европских вриједности. У прилог томе говори чињеница да је сарадња Савеза са ЕУ високо позиционирана на НАТО агенди. Без кохерентног и усклађеног приступа ове двије најразвијеније међународне организације, немогуће је говорити о стабилном међународном окружењу”, казао је министар Бошковић.

Он је подвукао да се Црна Гора снажно залаже за политику отворених врата евроатлантске заједнице, посебно због историјске нестабилности региона Западног Балкана. „Добросусједски односи и регионална сарадња су веома значајни критеријуми за НАТО и ЕУ. Без стабилности региона није могуће говорити о интеграцијама у породицу европских држава“, истакао је Бошковић.

Министар је подсјетио да припадници Војске Црне Горе учествују у мировним мисијама под  окриљем Европске уније, у мисији АТАЛАНТА у водама Сомалије, од 2010. године и у мисији ЕУТМ у Малију, од 2014. године.

Уводна излагања имали су Барбара Колм (Барбара Цолм), директорка АЕЦ-а, и др Веселин Вукотић, ректор УДГ-а, док је, поред министра Бошковића, на панелу учествовао предсједник Савјета Јавног сервиса, мр Иван Јоветић.

Једанаести годишњи Роад Схоw, чија је тема “Вриједности, које вриједности?”(Валуес, wхат валуес?), а који у сарадњи са око 100 водећих тхинк - танк компанија и европских универзитета организује Аустријски економски центар (АЕЦ), обилази током априла и маја 40 градова широм Европе, међу којима је и Подгорица.

modmod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?