Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uskoro prvi rezultati programa promocije “Kupujmo domaće”

Objavljeno: 06.05.2018. 17:51 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomijeNakon mjesec dana od pokretanja programa promocije „Kupujmo domaće“ uskoro će biti objavljeni i prvi rezultati. O ciljevima i načinu na koji se realizuje program za Privredni portal je govorio generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije – Radosav Babić.

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Privrednom komorom Crne Gore prije mjesec dana pokrenulo je program promocije „Kupujmo domaće“. Po riječima Babića, program ima za cilj da pruži podršku domaćim kompanijama u boljem pozicioniranju i većoj vidljivosti njihovih proizvoda na domaćem tržištu.

„Cilj je da, u mjeri u kojoj međunarodni trgovinski sporazumi dozvoljavaju i u kojoj mi kao država možemo, pomognemo domaćim preduzećima da budu vidljiviji i dostupniji kupcima, odnosno da imaju bolju promociju i prepoznatljivost, unaprijeđen plasman na tržištu“, kazao je Babić. Kroz realizaciju programa svi proizvodi koji su proizvedeni u Crnoj Gori i nalaze se u crnogroskim marketima obilježeni su logom „Kupujmo domaće“. Babić naglašava da su u marketima pozicionirani i promoteri koji potrošačima pružaju sve neophodne informacije, te da ovaj vid podrške domaćim proizvođačima umnogome znači.

„Kupovina domaćih proizvoda vrlo je važna podrška razvoju crnogorske privrede, jer dajući im prednost u odnosu na uvozne proizvode obezbjeđujemo veću konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika“, tvrdi Babić.

BOLJE JE KUPOVATI DOMAĆE NEGO UVOZNO

Prednosti kupovine domaćih proizvoda su brojne, a Babić navodi primjere koje su potkrijepila istraživanja. „Kada kupujemo domaći proizvod državi ostaje oko 85 odsto vrijednosti kupovine što uključuje pokriće troškova: zarade radnika, porezi, doprinosi, troškovi komunalija, sirovine. Sa druge strane kada kupujemo uvozni proizvod u istoj vrijednosti, u državi ostaje samo oko 30 odsto vrijednosti što uključuje PDV, u pojedinim slučajevima carinske dažbine i dodatne manje prateće troškove“, kaže Babić.

Kako bi korist bila vidljiva program promocije „ Kupujmo domaće“ usmjeren je i ka potrošačima. „Želimo da u mjeri mogućeg utičemo na svijest potrošača i eliminišemo mišljenje da je sve što dolazi spolja bolje. Želimo da informišemo potrošače koji su to crnogorski proizvodi, a onda i da ih uvjerimo da je za domaća preduzeća i za našu ekonomiju, a samim tim i sve nas, bolje kupiti domaće, prije nego uvozno“, tvrdi Babić. On naglašava i da kupovinom domaćih proizvoda doprinosimo razvoju domaće proizvodnje, novim investicijama, otvaranju novih radnih mjesta, smanjenju uvoza, sveukupnom ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreNIJEDAN PROIZVOD NE SMIJE BITI FAVORIZOVAN

Programom su definisane i obaveze trgovina u kojima se nalaze domaći proizvodi. „Želim da naglasimo da usljed pravila tržišne konkurencije, niti jedan proizvod ne može biti favorizovan i posebno istaknut. Obaveze trgovinskih lanaca su da police na kojima se nalaze domaći proizvodi budu obilježeni logotipom „Kupujmo domaće““, kaže Babić. Kako bi pratili učinke programa predstavnici trgovinskih lanaca periodično će izvještavati ministarstva i PKCG o prometu domaćih proizvoda u njihovim marketima. „Prve informacije su prikupljene i nakon njihove obrade biće objavljene uskoro. Objavićemo i prve efekte projekta odnosno koliko su promotivne aktivnosti uticale na potrošače da se opredijele za kupovinu domaćih proizvoda, dok benefite koje će ostvariti domaći proizvođači možemo iznijeti u narednih nekoliko mjeseci “, ističe Babić.

KUPCI NAJVIŠE TRAŽE MLIJEČNE I SUHOMESNATE PROIZVODE

U šest trgovinskih lanaca u kojima se realizuje program promocije „Kupujmo domaće“ nalazi se više od 3.000 domaćih proizvoda. „Crnogorska domaćinstva preferiraju mliječne i suhomesnate proizvode, jaja, med, masline i maslinovo ulje, vina, čajeve i alkoholna pića“, naglašava Babić.

NOVA RADNA MJESTA I POVRAĆAJ ULOŽENOG NOVCA

Program promocije „Kupujmo domaće“, kao i ostali programi podrške Ministarstva ekonomije, tvrdi Babić, ima za cilj čuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. “Program predstavlja dugoročno opredjeljenje Vlade Crne Gore da kroz podršku domaćim proizvođačima jačamo njihovu konkurentsku poziciju na lokalnom tržištu, što će doprinijeti rastu broja privrednih subjekata, novom zapošljavanju i cjelokupnom razvoju naše privrede“, kaže Babić.

Program se sastoji od tri međusobno povezane komponente kroz koje se obezbjeđuju promotivne, edukativne i finansijske podrške domaćim proizvođačima. Babić najavljuje da će nakon mjesec od pokretanja programa početi edukacije domaćih proizvođača o važnosti svih elemenata marketing miksa i njegovoj primjeni u poslovanju, a sve u cilju uspješnijeg plasmana proizvoda na tržištu. Ministarstvo ekonomije sprovodi 10 programa podrške koji su najvećim dijelom usmjereni na mikro, mala i srednja preduzeća, a za ona koja posluju u sjevernim i manje razvijenim opštinama, data je prednost prilikom odobravanja finansijske podrške.

M.R.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?