Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ускоро први резултати програма промоције “Купујмо домаће”

Објављено: 06.05.2018. 17:51 Аутор: Министарство економије
Ministarstvo ekonomijeНакон мјесец дана од покретања програма промоције „Купујмо домаће“ ускоро ће бити објављени и први резултати. О циљевима и начину на који се реализује програм за Привредни портал је говорио генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије – Радосав Бабић.

Министарство економије у сарадњи са Министарством пољопривреде и Привредном комором Црне Горе прије мјесец дана покренуло је програм промоције „Купујмо домаће“. По ријечима Бабића, програм има за циљ да пружи подршку домаћим компанијама у бољем позиционирању и већој видљивости њихових производа на домаћем тржишту.

„Циљ је да, у мјери у којој међународни трговински споразуми дозвољавају и у којој ми као држава можемо, помогнемо домаћим предузећима да буду видљивији и доступнији купцима, односно да имају бољу промоцију и препознатљивост, унапријеђен пласман на тржишту“, казао је Бабић. Кроз реализацију програма сви производи који су произведени у Црној Гори и налазе се у црногроским маркетима обиљежени су логом „Купујмо домаће“. Бабић наглашава да су у маркетима позиционирани и промотери који потрошачима пружају све неопходне информације, те да овај вид подршке домаћим произвођачима умногоме значи.

„Куповина домаћих производа врло је важна подршка развоју црногорске привреде, јер дајући им предност у односу на увозне производе обезбјеђујемо већу конкурентност микро, малих и средњих предузећа и предузетника“, тврди Бабић.

БОЉЕ ЈЕ КУПОВАТИ ДОМАЋЕ НЕГО УВОЗНО

Предности куповине домаћих производа су бројне, а Бабић наводи примјере које су поткријепила истраживања. „Када купујемо домаћи производ држави остаје око 85 одсто вриједности куповине што укључује покриће трошкова: зараде радника, порези, доприноси, трошкови комуналија, сировине. Са друге стране када купујемо увозни производ у истој вриједности, у држави остаје само око 30 одсто вриједности што укључује ПДВ, у појединим случајевима царинске дажбине и додатне мање пратеће трошкове“, каже Бабић.

Како би корист била видљива програм промоције „ Купујмо домаће“ усмјерен је и ка потрошачима. „Желимо да у мјери могућег утичемо на свијест потрошача и елиминишемо мишљење да је све што долази споља боље. Желимо да информишемо потрошаче који су то црногорски производи, а онда и да их увјеримо да је за домаћа предузећа и за нашу економију, а самим тим и све нас, боље купити домаће, прије него увозно“, тврди Бабић. Он наглашава и да куповином домаћих производа доприносимо развоју домаће производње, новим инвестицијама, отварању нових радних мјеста, смањењу увоза, свеукупном економском и друштвеном развоју Црне Горе.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreНИЈЕДАН ПРОИЗВОД НЕ СМИЈЕ БИТИ ФАВОРИЗОВАН

Програмом су дефинисане и обавезе трговина у којима се налазе домаћи производи. „Желим да нагласимо да усљед правила тржишне конкуренције, нити један производ не може бити фаворизован и посебно истакнут. Обавезе трговинских ланаца су да полице на којима се налазе домаћи производи буду обиљежени логотипом „Купујмо домаће““, каже Бабић. Како би пратили учинке програма представници трговинских ланаца периодично ће извјештавати министарства и ПКЦГ о промету домаћих производа у њиховим маркетима. „Прве информације су прикупљене и након њихове обраде биће објављене ускоро. Објавићемо и прве ефекте пројекта односно колико су промотивне активности утицале на потрошаче да се опредијеле за куповину домаћих производа, док бенефите које ће остварити домаћи произвођачи можемо изнијети у наредних неколико мјесеци “, истиче Бабић.

КУПЦИ НАЈВИШЕ ТРАЖЕ МЛИЈЕЧНЕ И СУХОМЕСНАТЕ ПРОИЗВОДЕ

У шест трговинских ланаца у којима се реализује програм промоције „Купујмо домаће“ налази се више од 3.000 домаћих производа. „Црногорска домаћинства преферирају млијечне и сухомеснате производе, јаја, мед, маслине и маслиново уље, вина, чајеве и алкохолна пића“, наглашава Бабић.

НОВА РАДНА МЈЕСТА И ПОВРАЋАЈ УЛОЖЕНОГ НОВЦА

Програм промоције „Купујмо домаће“, као и остали програми подршке Министарства економије, тврди Бабић, има за циљ чување постојећих и отварање нових радних мјеста. “Програм представља дугорочно опредјељење Владе Црне Горе да кроз подршку домаћим произвођачима јачамо њихову конкурентску позицију на локалном тржишту, што ће допринијети расту броја привредних субјеката, новом запошљавању и цјелокупном развоју наше привреде“, каже Бабић.

Програм се састоји од три међусобно повезане компоненте кроз које се обезбјеђују промотивне, едукативне и финансијске подршке домаћим произвођачима. Бабић најављује да ће након мјесец од покретања програма почети едукације домаћих произвођача о важности свих елемената маркетинг микса и његовој примјени у пословању, а све у циљу успјешнијег пласмана производа на тржишту. Министарство економије спроводи 10 програма подршке који су највећим дијелом усмјерени на микро, мала и средња предузећа, а за она која послују у сјеверним и мање развијеним општинама, дата је предност приликом одобравања финансијске подршке.

М.Р.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?