Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Hrapović na ministarskom sastanku u Skoplju

Objavljeno: 08.05.2018. 20:00 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i sekretar ministarstva, Nikola Antović, predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS učestvovao je na ministarskom sastanku Jugoistočne Evrope „Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu“, koja je održana u Skoplju. 

Ministar Hrapović je istakao da je, kada je riječ o HIV/AIDS-u, u Crnoj Gori epidemiološka situacija stabilna.

Registrovano je 228 lica sa HIV pozitivnim statusom u našoj zemlji, za period od 1989. do 2016. godine, a što je posebno značajno, stopa novoinficiranih od HIV-a je relativno niska i stabilna. Hrapović je naglasio da je stopa sa AIDS dijagnozom takođe niska, sa manjim fluktuacijama u 2015. godini.

Hrapović je rekao da su, u velikoj mjeri, ovi pozitivni rezultati ishod velike i dugogodišnje podrške i zajedničkog rada sa Globalnim fondom, koji je, za potrebe uspostavljanja i implementacije programa kontrole HIV-a i tuberkoloze u Crnoj Gori, obezbijedio 10.6 miliona dolara.

Izazovi sa kojima se suočavaju zemlje regiona, kada je u pitanju HIV su, u velikoj mjeri slični, a Hrapović je upoznao kolege koje je korake preduzela naša zemlja u prevazilaženju nekih od njih. 

MZD

S obzirom da održivo finansiranje HIV preventivnih servisa predstavlja kritičnu kariku sveobuhvatnog odgovora na HIV u zemlji, a u cilju trajnog i održivog rješenja pružanja HIV preventivnih servisa visoko rizičnim osobama, sa nevladinim organizacijama ugovoreno je kroz projekte 100 hiljada eura za tu vrstu aktivnosti.

Ministar Hrapović održao je niz sastanaka sa predstavnicima ministarstava iz regiona, gdje se razgovaralo o iznalaženju modaliteta za kreiranje odgovora na zarazna oboljenja, kroz rad na prevenciji i jačanju zdravstvenih sistema.


MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?