Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Храповић на министарском састанку у Скопљу

Објављено: 08.05.2018. 20:00 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља др Кенан Храповић и секретар министарства, Никола Антовић, предсједник Националног координационог тијела за ХИВ/АИДС учествовао је на министарском састанку Југоисточне Европе „Одрживи одговор за ХИВ и туберкулозу“, која је одржана у Скопљу. 

Министар Храповић је истакао да је, када је ријеч о ХИВ/АИДС-у, у Црној Гори епидемиолошка ситуација стабилна.

Регистровано је 228 лица са ХИВ позитивним статусом у нашој земљи, за период од 1989. до 2016. године, а што је посебно значајно, стопа новоинфицираних од ХИВ-а је релативно ниска и стабилна. Храповић је нагласио да је стопа са АИДС дијагнозом такође ниска, са мањим флуктуацијама у 2015. години.

Храповић је рекао да су, у великој мјери, ови позитивни резултати исход велике и дугогодишње подршке и заједничког рада са Глобалним фондом, који је, за потребе успостављања и имплементације програма контроле ХИВ-а и туберколозе у Црној Гори, обезбиједио 10.6 милиона долара.

Изазови са којима се суочавају земље региона, када је у питању ХИВ су, у великој мјери слични, а Храповић је упознао колеге које је кораке предузела наша земља у превазилажењу неких од њих. 

MZD

С обзиром да одрживо финансирање ХИВ превентивних сервиса представља критичну карику свеобухватног одговора на ХИВ у земљи, а у циљу трајног и одрживог рјешења пружања ХИВ превентивних сервиса високо ризичним особама, са невладиним организацијама уговорено је кроз пројекте 100 хиљада еура за ту врсту активности.

Министар Храповић одржао је низ састанака са представницима министарстава из региона, гдје се разговарало о изналажењу модалитета за креирање одговора на заразна обољења, кроз рад на превенцији и јачању здравствених система.


МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?